Sju frågor: vd Gerteric Lindquist


Under senare år har ni inte nått målet om 20 procents tillväxt. Är målet realistiskt?

– Mellan åren 1993 och 2007 så uppfyllde vi detta. Sen har vi påverkats av den svaga konjunkturen sedan 2008. Historiskt har detta mål uppnåtts av en lägre andel förvärv, kanske en tredjedel förvärv och resten organiskt. Det känns som att det förhållandet nu är omvänt. Men tillväxtmålet har vi inte gett upp.


Efter förvärvet av amerikanska Waterfurnace hamnar er nettoskuld över tre gånger rörelseresultatet (ebitda), vilket brukar anses högt. Hur ser du på förvärvsutrymmet framöver?

– Helst vill man ju inte ha någon skuldsättning alls, men då blir det ju inga affärer. Men om ett företag har en bra lönsamhetshistoria även när det tar emot, då reducerar man risken avsevärt. Att köpa bolag som har en knackig historia och därigenom skapa en hög skuldsättning, det är ingen bra melodi. Svaret blir att vi kan fortsätta att förvärva bolag, även med det senaste förvärvet av Waterfurnace ombord.


Element ligger under ert koncernmål om 10 procents marginal. Hur ska lönsamheten förbättras?

– Det är flera saker. Vi har varit väldigt Europaberoende, men efter förvärven av Emerson och Springfield så har vi fått en väldigt bra geografisk fördelning med en tredjedel av omsättningen i USA. USA:s ekonomi ligger lite före Europa i konjunkturuppgången och den lönsamhet och expansion som nu sker där kommer att hjälpa lönsamheten.


Och mer?

– Vi säljer fler systemlösningar än tidigare. Vi har även nått storleken att vi kan samordna inköp och därmed köpa insatsvaror till förnuftigt pris. Tillsammans ska det få oss att nå 10 procent under 2015.


Hur stor del av er produktion sker i Markaryd och hur konkurrenskraftig är den?

– Vi har hela tiden varit stora motståndare mot utflyttning av produktion. I Markaryd tillverkas ungefär en fjärdedel av det som säljs inom Nibe. När vi köper bolag som till exempel Waterfurnace i USA så får vi tillverkning där på köpet. Exempelvis Emerson har sin i Mexiko. Om produktion en gång flyttas ut kommer den inte tillbaka igen.

Du firar 25 år som vd i Nibe och äger Nibe-aktier för nästan en miljard kronor. Vad driver dig att fortsätta som vd?

– Jag har varit på Nibe sedan 1988, i den gamla ägarkonstellationen. Jag är oerhört passionerad över det här jobbet och glad att få vara med. Det är också en väldig stimulans att vara stor ägare och se utvecklingen. Att skapa värden och bygga samhällen låter högtidligt, men ofta är industrier där vi befinner oss en väldigt viktig motor för dessa samhällen. Det är också miljövänliga produkter som vi gör. Värmepumpar och braskaminer är vardagsprodukter som förhoppningsvis kan hjälpa till att skapa en bättre värld i den lilla världen.


Hur är utsikterna för 2015?

– Det blir inga jättesteg framåt, men ekonomin bör ändå utvecklas i positiv riktning. Det tuffar på, kanske på ett sätt som vi inte har varit vana vid i tidigare konjunkturförbättringar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF