Simplex:Allt annat än enkelt
Enligt en färsk rapport från arbetsgivareföreningen Saf kostar det företagen cirka 50 miljarder kronor per år att administrera de 20.000 sidor lag- och regeltext som rör företag.
I våras nödgades regeringen göra en nystart på det projekt, för att “minska krånglet”, som statsrådet Mona Sahlin drog igång för två år sedan. I utfästelsen i maj i år hette det att företagens regelbörda ska minskas inom tre år, ett arbete som ska drivas på av näringsdepartementets så kallade Simplexenhet. Men förändringsarbetet går för långsamt, menar Saf.
Förutom att byråkratkrångel stjäl av dyrbar tid från företagare, som istället borde ägna sig åt att driva och utveckla verksamhet, ökar risken för att regler inte efterlevs om de blir för många.
Svag politisk vilja
“Alla sitter och väntar på att vi ska ge oss på befintligt krångel, men det dröjer lite till innan vi kommer dit. Men när det blir aktuellt kommer det att krävas politisk vilja att förändra”, säger Hans Andersson, ny chef sedan i maj på Simplexenheten. Ansvarig minister är inte längre Mona Sahlin utan Björn Rosengren. Fyra gånger på två år har ansvarig statssekreterare bytts ut, och den politiska uppbackningen har varit svag.
“Med begränsade resurser prioriterar jag arbetet med nya regler och förordningar. Ju tidigare vi kommer in i beslutsprocessen, desto större möjlighet har vi att göra ett bra jobb”, säger Hans Andersson, som anser att alla nya beslut är kvalitetssäkrade ur ett småföretagarperspektiv.
Fem till tio förslag per vecka
I regeringskansliets beslutsmaskin ska alla nya regler och förordningar passera enheten. Fem till tio nya lagförslag passerar varje dag. De som påverkar småföretagen ska konsekvensutredas utifrån Simplexförordningens checklista.
Samtidigt medger Hans Andersson att förenklingsargumenten ibland står sig lätt jämfört med syftet med en lag. Jobbet framstår som otacksamt, men kan bli något lättare att utföra i takt med att personal rekryteras, även om arbetsbördan kan framstå som oändlig.
Snart fyra handläggare
I januari kommer det att finnas fem handläggare med juridisk kompetens på plats. Förutom att kvalitetssäkra nya beslut, ska enheten därefter ge sig på det gamla regelverket och därtill utbilda regelmakare och myndigheter att göra konsekvensanalyser.
Inte bara svenska företag brottas med krångel. Därför samarbetar byråkratbekämparna med sina motsvarigheter, bland annat i Storbritannien.”I EU är det också viktigt med tidiga konsekvensanalyser. När EU-kommissionen väl fattat beslut är det svårt att göra något”, säger Hans Andersson, som också lovar att de redan befintliga reglerna kommer att sättas under lupp, dock tidigast nästa år.
Dödsstöten för företag
För att arbetet ska komma någonvart krävs politisk vilja. Sannolikt måste avreglering prioriteras och kapitalskatterna ses över, vilket är känsliga frågor för en socialdemokratisk regering.
I ett mer flexibelt arbetsliv där man hoppar mellan olika anställningar och företagsformer kan man inte lära nytt varje gång. Det är hämmande med regler som gör att möjligheter till tillväxt inte tas tillvara. Ytterligare en dimension är att ovanligt många små och mellanstora företag står inför ett generationsskifte, eftersom ägaren vill dra sig tillbaka på grund av ålder. För mycket krångel i samband med ett ägarskifte kan mycket väl bli dödsstöten för många företag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.