”Silly Season under juli”

Det är högtryck på marknaden och corpar och mäklerier söker med ljus och lykta efter nya toppnamn. Samtidigt vattnas det i munnen över alla lukrativa uppdrag som florerar i kvarteren kring Stureplan. Affärsvärlden Silly Season vet vem som tar vem.

Har du ett tips? Mejla silly@affarsvarlden.se

Tisdag 31 juli

Silly noterar att DnB Nor i DI delger intresse för statens innehav i Nordea samt SBAB.

I samma veva skriver E24 att Carnegie bryter tystnaden kring tradingskandalen med ett svaromål till en av de två stämningsansökningar som inkommit.

“Carnegies avsked av [32-åringen] har under alla förhållanden varit sakligt grundat och därmed föreligger inte förutsättningar att förordna att [32-åringens] anställning ska bestå till dess att tvisten slutgiltigt har avgjorts”, skriver Carnegies ombud i svaromålet, enligt E24.

Silly kan bara konstatera att spelet kring tradinghärvan fortsätter…

Måndag 30 juli

Silly noterar att sajten E24 söker två redaktörer, gärna en kvinna och en man, med inriktning mot lifestyle.

“Vi ser gärna att du tidigare har jobbat antingen som redaktör eller som skribent inom området Lifestyle, dvs med sport, lyx, bilar, skönhet, stil, skvaller och/eller resor”, kan man läsa i platsanonnsen som enligt chefredaktören är skriven med humor.

– Förstår man inte det är man inte rätt person för jobbet. Jag tycker det är viktigt att man skriver om de här ämnena med viss distans och med glimten i ögat. Mycket annat som skrivs om exklusiva varor och upplevelser blir lätt så förutsägbara och tråkiga, säger Per Lundsjö till Dagens Media.

Lönen kommer inte heller att vara extraordinär.
– Vi kommer betala marknadsmässiga löner men något extra dyra-vanor-påslag på lönen blir det inte, säger E24:s chefredaktör till Affärsvärldens systersajt.

Inom ekonomijornalistikvärlden noterar Silly även att Börsvärlden tappat sin skribent Linus Stockelberg som tröttnat på Stockholm och flyttar tillbaka till Göteborg för att jobba inom familjens bolag.

Fredag 27 juli

Swedbank har breddat sitt analytikerteam med två personer. Dels Johan Dahl som kommer från en post som IR-ansvarig på Electrolux och som dessförinnan varit 7-8 år på HQ där han följde basindustri-bolag. På Swedbank ska han följa cykliska småbolag.

Även Swedbanks bankteam stärks med en person, dock inte ett lika välkänt namn inom finansvärlden som Johan Dahl. Det är en intrenrekrytering, Robert Matulin, investor relations-ansvarig på banken flyttar nämligen över till analyshuset.

På annat håll vill Silly välkomna Hjalmar Ahlberg till analytikervärlden. Han arbetar på Redeye med teknisk- och fundamental analys och har gjort så sedan i april. Tidigare har han, bland annat, arbetat på Nordnet samt drivit en aktieanalystjänst i egen regi.

Torsdag 26 juli

Silly hör att det precis blivit klart att Remiums analytiker, Christian Wallberg, går över till HQ Bank. Han uppger att han även där kommer att ägna sig åt analys av småbolag.

Onsdag 25 juli

Carnegie har rekryterat Per Axman till övergripande chef för affärsområdena Asset Management och Private Banking. Han har tidigare varit chef på HQ Banks Private Banking-enhet. Per Axman kommer dessutom att ingå i Carnegies ledningsgrupp.

Samtidigt meddelar investmentbanken att Lars Bjerrek, chef för Private Banking och Niklas Ekvall, chef för Asset Management, har beslutat sig för att lämna Carnegie.

Till Silly berättar Niklas att han ska ta en time out för att få tid för familjen efter ett drygt decenniums arbete. Hur lång tid han blir borta kan han inte säga för närvarande, “men det blir mer än en månad”, säger han. “Sedan får vi se vad som dyker upp”.

Silly rotar i statistiken och finner att SEB stod för störst andel av handeln på de nordiska börserna (OMX + den norska börsen) under årets första halvår (7,11 procent). Tätt efter skuggade Morgan Stanley samt Glitnir/FIM med 6,36 respektive 6,16 procent av handeln.

Under juni var Glitnir till och med näst störst med 6,37 procent medan Morgan Stanley “enbart” stod för 6,13 procent av handeln under månaden.

Fyra till tia för halvåret var:
4. Merrill Lynch (4,42 procent)
5. Carnegie (4,38)
6. Lehman Brothers (4,19)
7. Handelsbanken (3,85)
8. Goldman Sachs (3,61)
9. UBS (3,52)
10. Danske Bank (3,47)

Samtidigt läser Silly i DI att det regnar guld över fondbolagen. Under 2006 gick det bäst för East Capital vars resultat uppgick till 287,7 miljoner, 86 procent bättre än föregående år.

Brummer & Partners skuggar med ett resultat på 223,7 miljoner, dock 31 procents försämring jämfört med 2005. Ett tredje fondbolag uppvisade ett resultat efter skatt på över 100 miljoner. Det var Lannebo & Partners med 107,3 miljoner (+23%).

Ytterligare sex fondbolag redovisade resultat över 10 miljoner under 2006.

4. Catella Fonder (66,9 Mkr)
5. Lynx Asset Management (59,7)
6. Didner & Gerge (51,3)
7. Tanglin (42,3)
8. Coeli Fonder (22,1)
9. Simplicity (19,3)

Simplicity gjorde även den största resultatutvecklingen jämfört med 2005, 286 procent, enligt Dagens Industri. Fem fondbolag uppvisade positivt resultat på max tio miljoner och enbart ett uppvisade negativt resultat, Erik Penser Fonder.

Tisdag 24 juli

Igår köpte Ratos det danska bolaget Contex, som till 60 procent ägdes av EQT. Finansiell rådgivare till säljarna var SEB Enskilda Corporate Finance.

Måndag 23 juli

Silly hör att Mats Ekström, chef på Erik Penser Finansrådgivning, har sagt upp sig och resten av avdelningen följer efter. Med andra ord Pirre Persson, Anders Urdén, Daniella Jacobsson, Peter Nygren och Mattias Fråhm. De kommer att starta upp i stort sett samma verksamhet på annat håll, det vill säga Private Banking.

Bakom satsningen står Jakob Söderberg, huvudägare i Vipes AB, som är bolaget som står för mobilabonnemangen för många av ovan nämnda personer.

I annan del av Stockholm drabbades Kaupthings proprietary trading för ett tag sen av en tung förlust när toppmannen Sven Fällman, tidigare på Aragon, sade upp sig, vilket Silly har skrivit om. Kort därefter sade hans närmaste underman, Håkan Birging, även han med förflutet från Aragon, upp sig som ett led i Fällmans beslut. Birging vet ännu inte vad han ska göra, utan håller på att fundera på det.

Carnegie har som bekant haft andra problem med sin egen trading. Idag fastställdes datumet för den extra bolagsstämman som ska godkänna beslut om allokering i Carnegies vinstdelningssystem. Datumet som fastställdes var 23 augusti.

Fredag 20 juli

Silly har tidigare skrivit om Lannebo Fonders rekrytering av Johan Ståhl från Carnegie. Fondbolaget fortsätter försöket att bygga upp en av Sveriges bästa förvaltningsorganisationer och har även rekryterat Lars Bergkvist. Han har tidigare förvaltat AMF Pension Aktiefond Sverige och utsågs 2006 till Årets Förvaltare i kategorin Sverigefonder.

På helt annat håll berättar Sillys vän i London att det börjar bli lite uppgivet på den marknaden. Trots att varenda firma söker folk med ljus och lykta så får de flesta bankerna i London nöja sig med att plocka in fler färskingar.

“Vem vill betala tre miljoner svenska kronor upfront för en som varit client facing i ett år och är två år gammal i branschen?”, som vännen kommenterar läget.

Istället väljer de flesta firmorna att betala upp när någon anställd väl får ett saftigt bud.

Kaupthing är fortsatt helt galna, dock”, säger vännen som även noterat att det är ett ökande intresse från buyside att gå till sales.

“Det är i varje fall min erfarenhet. Varför vara andraanalytiker på något skandi- eller globalhus och få 80 000 pund som bas och 100 000 pund i bonus när du kan få 80 000 som bas och 20 procent commission cut på säljsidan”, frågar sig Londonvännen, samtidigt som han längtar efter en veckas välbehövlig semester.

Torsdag 19 juli

Silly hör att Axel Norlund, som fram till 5 juli i år var förvaltare för Erik Penser Sverigefond och tidigare har arbetat på SEB Asset Management, sagt upp sig från Erik Penser Fonder. Ännu är inget klart om vad han ska göra härnäst om än han säger sig ha en del erbjudanden.

Ny förvaltare för Erik Penser Sverigefond, sedan den 5 juli, är Erik Penser Fonders vd, Hans Johnsson som i juni förra året tog över som vd efter Ulf Houlst som gick till Indecap.

Axel Norlund var även assisterande förvaltare för Erik Penser Hedgefond, en post som han tog över efter Tom Engman (som slutade för ett år sedan för att bli förvaltare och partner hos Holtback & Partners Kapitalförvaltning där han förvaltar hedgefonden Amplus samt long only-fonden Elbrus).

Sedan början av 2007 har Mats Lindblom och Ulf Torell arbetat på Erik Penser Fonder. Mats Lindblom kom från Folksam där han, likt vad han nu gör på Penser, sysslade med ränteförvaltning. Ulf Torell arbetade tidigare som makroekonom på Swedbank och förvaltar nu en Global fond.

Erik Penser Fonder tappade tidigare i år också sin marknadschef Andreas Nyberg som gick till liknade post på Weavering Fonder, vars svenska expansion fortsätter. Utöver Nyberg har Weavering nyligen anställt Carl Lindberg som kvantitativ analytiker.

Dessutom har Thomas Hansson från Willfour & Partners plockats in som projektledare för corporate finance. Han har även varit projektledare inom corporate finance på Fischer Partners Fondkommission. Lägg till att Weavering Fonder har rekryterat den seniora institutionsmäklaren Thomas Held, med över 30 mäklarår på nacken, även han från Erik Penser.

Silly noterar att schweiziska Telekurs för en dryg vecka sedan köpte finansinformationsdelen av SIX huvudägare Fininfo. Telekurs är en av Europas största aktörer inom finansinformation och relaterade tjänster med cirka 1700 anställda och 20 kontor i 16 länder samt en omsättning på runt 700 miljoner schweizerfranc.

Onsdag 18 juli

Igår skrev Silly Season att Case Asset Management har rekryterat Kaupthings seniora mäklare Robban Berg. Silly hör att även Carnegies senior och ledande befattningshavare, Håkan Telander, som tidigare bland annat varit vd för Carnegies fondbolag, stärker Case kapitalförvaltningsdel som portföljförvaltare.

Tisdag 17 juli

Silly hör att Kaupthing tappar ännu en senior mäklare från sin desk. Denna gång är det Robban Berg som slutar för att istället börja på Case Asset Management, där den före detta tennisspelaren Stefan Edberg är delägare och styrelseledamot. Styrelsordförande är Bo Pettersson som tidigare arbetat som institutionsmäklare vid Hagströmer & Qviberg Fondkommission samt byggt upp investmentbolaget Mariegården i egenskap av vd och även varit vd för Catella Kapitalförvaltning samt vd för Catella Capital.

Bosse Pettersson och Robban Berg har tidigare jobbat ihop och är gamla kompisar, Pettersson är därför mycket nöjd med rekryteringen. Det är tänkt att Berg ska hjälpa till som förvaltare samt även dra in kunder med hjälp av sitt stora och breda nätverk.

I annan del av Stockholm hör Silly ny info om fondkommissionären Michael Östlund & Company som i april förlorade sitt tillstånd att bedriva värdepappersrörelse, sedan bolagets kapitalbas underskridits. Nu har nästa tunga smäll kommit då två av fondkommissionärens anställda ansöker om att försätta bolaget i konkurs eftersom de inte fått ut sina löner.

I det ena fallet rör det sig om en lön på beloppet 30 000 kronor brutto, som inte utbetalts den 25 maj. I det andra fallet handlar det om 25 000 kronor brutto som inte utbetalts. Till ombud i de båda fallen har arbetsrättsjuristen Anders Filén från Finansförbundet utsetts. Konkursförhör är inbokat den 14 augusti.

Idag meddelade Ruric, Russian Real Estate Investment Company, att det utsett Erik Penser Fondkommission til ny certified adviser.

På annat håll hör Silly att Andreas Cervenka sagt upp sig från DN efter bara några månader för att återigen börja jobba på Mäster Samuelsgatan 56. Denna gång är det dock inte Affärsvärlden som lockar utan istället E24 Näringsliv.

Sajten gör därmed en stark och välbehövlig rekrytering av en etablerad journalist efter de tunga förlusterna av Lars Frick och Mats Hård. Cervenka rankades nia i Finacial Hearings journalistranking för 2007 (Frick sjua).

Trots den nya arbetsplatsen blir det kärt återseende med en rad gamla arbetskamrater för Uppsalasonen. Bland annat jobbar Annelie Östlund, tidigare Affärsvärlden där, likaså skåningen Torbjörn Isacson, tidigare på DI.

Samtidigt noterar Silly att Carnegie nu stäms av ytterligare en av de tre misstänkta i tradingskandalen. Därmed har de två tradare som kunnat stämma Carnegie gjort så, det vill säga de två som var anställda vid avslöjandet, det skriver DI i dagens upplaga.

Den tredje hade redan sagt upp sig när han blev avskedad och kan därmed inte stämma Carnegie för att det inte finns grund i uppsägningen. Carnegie stäms denna gång på närmare en halv miljon kronor, en summa som kan komma att öka.

Måndag 16 juli

Längst ned på sida 15 i fredagens DI hade Carnegie en platsannons om att investmentbanken söker en “Internal Auditor”. Den tilltänkte ska främja oberoende och objektiv revision.

“Vi strävar alltid efter att förbättra vår egen prestation och du kommera tt spela en viktig roll i denna utveckling”, skriver banken i annonsen.

Med vårens tradingskandal i åtanke tycker Silly att det känns behövligt med en ny internrevisor för att förbättra interna system och värderingar…

Fredag 13 juli

Kaupthing verkar inte nöja sig med de rekryteringar som gjorts hittills utan vill plocka över ännu en rad stjärnor från konkurrenterna. “Framför allt söker vi stjärnor till våra kärnområden”, skriver banken i ansökan.

Bankens kärnområden är dels Capital Markets, med andra ord söker Kaupthing folk till aktiemäkleriet och analyshuset. Dessutom söker banken folk till sin Corp-avdelning, Investment Banking-avdelning samt till Private Banking och Asset Management.

Ansökan ska vara inne senast första augusti och då det ryktas om att Kaupthing dubblar lönekuvertet känns det inte omöjligt med ytterligare någon spektakulär rekrytering…

Torsdag 12 juli

Fotbollsklubben Malmö FF ska bygga en nya arena med plats för 24 000 åskådare som beräknas stå klar inför säsongen 2009. Idag publicerades arenans namn – Swedbank Stadion samtidigt som det annonserades att Peab bygger den.

“Den nya arenan blir en angelägenhet för hela Öresundsregionen och för Swedbank är det betydelsefullt att förstärka och betona vår folkliga förankring. Genom att gå in som finansiär och sponsor till Swedbank Stadion stödjer vi det lokala och regionala näringslivet samtidigt som Skåne får en evenemangsarena som såväl matchar andra arenor i Sverige som arenan i Köpenhamn”, säger Lars Ljungälv, chef för Swedbank region Öresund, i en kommentar.

Onsdag 11 juli

Catellas tre svenska kontor gapar rätt tomma för tillfället. Bolaget är nämligen titelsponsor till tennisturneringen i Båstad och har ett stort event nere i den skånska staden. Runt 1 000 kunder är inbjudna och 100 av 150 medarbetare på kontoren i Malmö, Stockholm och Göteborg kommer någon gång under Båstadveckan att befinna sig där. Dock är det bara ett fåtal medarbetare som är där under hela turneringen och inte ens bolagets vd kommer att vara det utan han kommer att pendla lite fram och tillbaka till Båstad under tennisveckan.

Tisdag 10 juli

Silly hör att den schweiziska nischbanken Hugo Kahn planerar att promota sin bank i några svenska storstäder, däribland Stockholm för att på så sätt vinna kunder som utnyttjar Hugo Kahn som rådgivare i schweiziska affärer. Familjebanken, med anor från 1923, är främst specialiserade inom asset management men har även private banking-verksamhet.

På andra sidan jordklotet hör Silly att Handelsbankens före detta vd, Arne Mårtensson, i söndags lade till i Suvarov med sin segelbåt Yaghan. Suvarov tillhör Cooköarna.

“Suvarov är obebodd så när som på en administrator som bor här 6 månader per år för att skydda nationalparken. Många människor har genom åren betraktat Suvarov som den ultimata paradisön. En del har också bott här under längre perioder. Den mest berömda är Tom Neale som bodde här ensam i 6 år under 50 och 60 talet och skrev boken ” An Island to Oneselt”. På bilden i högersidan ser man Toms “sommarhydda”. Vi planerar att tillbringa en eller två veckor på denna paradisö”, skriver Handelsbankens förre vd i sin blogg.

Måndag 9 juni

Inom Nyhetsbyråvärlden är kampen hård och nu tätnar kriget. Den ledande aktören, Direkt, har utmanats rejält av gamla Ticker som gått samman med SIX och bildat Nyhetsbyrån SIX.

Att SIX kommer att satsa även i Stockholm, tidigare har huvudverksamheten legat i Göteborg, står klart sedan E24:s Mats Hård och Nordea Markets Håkan Carlson, tidigare vd på Direkt, har rekryterats som nyckelpersoner till kontoret.

SIX Trader är idag Direkts stora distributionskanal och när SIX och Ticker går ihop har Direkt blivit ytterst konkurrensutsatta i sin stora kanal.

Till följd av detta väljer Direkt att teckna distributionsavtal med såväl Reuters som Infront. Avtalen innebär att, bland annat, The Online Trader och Reuters nu kan erbjuda Direkts nyhetstjänster i sina terminaler och applikationer. Därmed förlorar SIX också ett mångårigt monopol som distributör av Direkt.

Med andra ord verkar Direkt ha gjort det strategiska vägvalet att förbli en fristående nyhetsbyrå, likt Dow Jones. Annars är trenden internationellt att byråerna konsolideras in i distributörerna, exempelvis som när AFX köptes av Thomson för ett par år sedan.

På annat håll hör Silly att Kappahls vd Christan W. Jansson har valts till ny styrelseledamot i Kontanten AB som är en oberoende operatör av uttagsautomater.

I östeuropa noterar Silly att Swedbank nu fullbordar förvärvet av ukrainska TAS-Kommerzbank med mer än 100 000 kunder och närmare 200 kontor.

Fredag 6 juli

Silly snappar upp att Andreas Dahl, analytiker på Nordea Corporate Finance, lämnar banken för Cheuvreux dit han rekryterats för att ha hand om analysen av små- och medelstora bolag.

Silly kan stolt meddela att Affärsvärlden vann striden mot Di under den hårda femkampen på Grönan igår kväll. Till Affes favör ska sägas att vi var två mot en…

Dagens Industri har dock drabbats av en mycket hårdare förlust än så. Martin Hammarström har nämligen sagt upp sig från tidningen för att istället börja på Hallvarsson&Halvarsson. Där ska han, bland annat, skriva prospekt inför börsnoteringar samt vara rådgivare vid företagsaffärer.

För ett par månader sedan sade den topprankade journalisten Cecilia Skingsley (fyra i Financial Hearings ranking för 2007, gjord i samarbete med Hallvarsson&Halvarson samt Svensk Image) upp sig från tidningen. Finanskrönikören har erbjudits jobb som analyschef på Swedbank, vilket Affärsvärldens systertidning Dagens Media rapporterade om i maj.

Nationalekonomen, med erfarenhet från Finansdepartementet samt även en post som chefsekonom på ABN Amro blir analyschef på en nystartad avdelning, delvis med folk från Swedbank, men även en rad nyrekryteringar.

Avdelningen ska ha hand om makro på kort sikt och korta placeringar inom ränte- och valutamarknaden. Banken har sedan tidigare haft långsiktig makroanalys med flerårsprognoser men delvis saknat den kortsiktiga biten, vilket den nu blir ändring på.

I ett initialt skede kommer fem personer att arbeta på avdelningen, varav ytterligare en har rekryterats externt utöver Cecilia Skingsley. Det är räntestrategen Mats Hydén som kommer från samma post på Brummers fond Nektar.

De tre som plockats internt är makroanalytikern Thomas Jellvik, valutastrategen Karl-Johan Bergström samt analytikerassistenten Per Felldén som kommer från Robur.

Torsdag 5 juli

Sillys prospektering av finansbranschens transfermarknad har varit fruktlös under ett par dagar, men nu har Silly återigen funnit en guldåder…

Silly hör att Ulf Deckmark, med 19 års erfarenhet som förvaltare på SEB Private Banking, nu startar upp Stockholm Asset Management med kontor på Humlegårdsgatan 20. Övriga delägare kommer från Stockholm Corporate Finance. Dessa tre är grundarna Harry Nudel och Gunnar Wedfelt samt även dess vd, Bo Hansson.

Inledningsvis kommer SAM att förvalta en hedgefond med inriktning mot small- och mid cap-bolag. Ulf Deckmark kommer att agera som förvaltare tillsammans med ytterligare en person som har diger erfarenhet av fondverksamhet.

Ansökan om att starta hedgefond skickades in till Finansinspektionen i april och fonden räknar med att starta sin verksamhet runt augusti/september.

Stockholm Asset Managements ordförande är Peter Sederowsky som bland annat har en ordförandepost på Quesada på sin meritlista samt även en roll som investment manager på SchibstedtsEuropean Media Ventures“.

Silly noterar även att Di.se skriver att en av de tre brottsmisstänkta tradarna på Carnegie sökt jobb på Ekobrottsmyndigheten som finansmarknadsanalytiker med uppgift att utreda insiderbrott och andra brott i den finansiella sektorn.

33-åringen avslutar sin ansökan med frasen: “För övrigt så är jag rätt skicklig på kastmete efter gädda“.

Onsdag 4 juli

Eva Srejber som nyligen lämnade posten som vice Riksbankschef blir nu vicechef på den europeiska investeringsbanken EIB. Under hennes ansvar ligger Finland, Sverige, Östeuropa, Ryssland och EFTA-länderna. Eva Strejber efterträder Sauli Niinistö, numera talman i den finska riksdagen.

Enligt DI är det Anders Borg som hjälpt henne till posten. EIB är en bank med samtliga EU-länder som ägare och som lånar ut pengar till investeringsprojekt i Europa. Syftet är att modernisera medlemsländerna, och närliggande länder till unionen.

Silly hoppas det går bättre för Srejber på sitt nya arbete än vad det gjorde på Riksbanken där hon alltid hade fel så fort hon reserverade sig mot beslut?

Tisdag 3 juli

Carnegie Investment Bank har anlitats som finansiell rådgivare vid den statliga utförsäljningen av SBAB. Mannheimer Swartling Advokatbyrå har utsetts till juridisk rådgivare och KPMG Bohlins har utsetts till ekonomisk rådgivare.

Samtidigt meddelar Milestone att det innehar 98 procent av kapitalet och 99 procent av rösterna i Invik. Milestone kommer inom kort begära tvångsinlösen av resterande aktier i Invik samt verka för att aktierna i Invik avnoteras från Stockholmsbörsen.

Måndag 2 juli

Silly har tidigare skrivit om att SEB Private Banking söker nytt folk för att möta den stora efterfrågan till följd av flera års börsuppgång. Silly kan nu konstatera att de klassiska privatbankernas största fiende, internetbankerna, också växer så det knakar inom segmentet rika/handelsintensiva privatkunder. Avanza söker nämligen “erfarna och engagerade medarbetare till Pro/Private Banking-supporten”.

Kvalifikationer som krävs för en anställning är grundläggande ekonomisk utbildning eller motsvarande, ett stort intresse för aktiemarknaden och att man är serviceinriktad och älskar kundservice.

“Då du blir företagets röst utåt är det viktigt att du tycker om och kan kommunicera med kunder. Eftersom vi arbetar i många olika system ställs det krav på datorvana och teknikintresse samt att du är en problemlösare”, skriver banken i platsannonsen och påpekar att stresstålighet krävs.

Läs Silly Season under högtrycksmånaderna maj och juni HÄR.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.