Siffrorna bakom det franska chockbudet
Finansdepartementets utförsäljningsenhet jublade när affären presenterades i måndags. Franska Pernod Ricard hade bjudit omkring 10 miljarder mer än någon annan, uppgav källor för Affärsvärlden.se på måndagen. Mats Odell kasserar in 55 miljarder kronor. Och då ingår inte Vin & Sprits aktier i det amerikanska spritbolaget Beam, som också ska säljas.
Har Ricard Pernods ordförande Patrick Ricard smakat på någon sparad flaska absint? Nej, inte nödvändigtvis, visar en närmare granskning av affären.
När V&S säljs för 55 miljarder kronor innebär det att prislappen ligger på 24 gånger rörelseresultatet på 2,3 miljarder kronor. Att betala så mycket för ett bolag med Vin & Sprits lönsamhet är högt, men inte utmanande i spritvärlden. När Bacardi köpte Absolut-konkurrenten Grey Goose 2004 låg multiplen också över 20. Likaså när giganten Diageo köpte vodkan Ketel One för ett par månader sedan.
Samtidigt finns det stora värden i delarna på koncernen.
Grunden i att värdera Vin &Sprit är Absolut, som visserligen bara står för hälften av bolagets omsättning på 10 miljarder, men uppskattningsvis 75-80 procent av vinsten före skatt på 2,2 miljarder. En grov uppskattning av priset på enbart Absolut skulle då hamna runt 35-40 miljarder kronor. Det är kärnan i den analys som bedömare har gjort.
Det enorma intresset för Vin & Sprit handlar nästan enbart om Absolut. Men de andra delarna är långt ifrån värdelösa. Tvärt om.
Divisionen V&S Distillers, som inkluderar märken som Aalborg, Gammel Dansk, OP Anderson, Renat, Explorer med flera, skulle redan i morgon kunna säljas för fyra till sex miljarder kronor, hävdar en initierad källa. Det innebär en multipel på 15-20 gånger rörelseresultatet. Den nordiska distributionen i divisionen Wine är svårare att värdera. Inte minst eftersom ett antal starka internationella varumärken lär överväga att byta nordisk distributör när konkurrenten Pernod Ricard tar över. Men runt en miljard är inte omöjligt.
Det saknas inte spekulanter. Exempelvis är det börsnoterade riskkapitalbolaget Ratos intresserat av både Wine och Distillers, som ett komplement till portföljbolaget Arcus, Norges motsvarighet till Vin & Sprit.
I Absolut Spirits-divisionen finns ytterligare en värdefull tillgång: romen Cruzan, som V&S köpte för 1,3 miljarder kronor för två år sedan och har investerat tungt i. Pernod Ricard äger redan konkurrenten Havana Club. Om några år, med uppumpad försäljning och vinst, går det sannolikt att sälja Cruzan med rejäl vinst. Tre till fem miljarder kronor, tror källor Affärsvärlden har talat med.
Fransmännen kan alltså sälja tillgångar för upp emot 12 miljarder kronor i Vin & Sprit. Fortfarande ter sig 55 miljarder dock relativt hög.
Det verkliga giftpillret är samarbetsbolagen för distribution, som bedrivs globalt i Maxxium och i USA via Future Brands. I fallet Maxxium finns en prislapp på att bryta avtalet. Den exakta summan är okänd, men det handlar om mellan två och fyra miljarder kronor. Future Brands, som ägs tillsammans med Fortune Brands, är en betydligt mer komplicerad historia, som kan sluta i en dyr förhandlingslösning.
Men för en industriell köpare som Pernod Ricard handlar det förstås inte i huvudsak om att sälja tillgångar. Det finns också stora möjligheter att förbättra resultatet i V&S. Den franska koncernen räknar med att plocka fram samordningsvinster på 1,2 till 1,4 miljarder kronor före skatt årligen, på två till fyra års sikt. Den stora potentialen ligger sannolikt i att effektivisera distributionen av Absolut på marknader utanför USA.
Nedläggningen av Sundsvallsfabriken väntas från 2009 öka resultatet med ytterligare 50-100 miljoner kronor. Det senaste året har V&S tappat intäkter på 155 miljoner kronor på dollarförsvagningen, enligt årsredovisningen. Stärks dollarn på sikt (vilket många tror) blir alltså kalkylen betydligt bättre.
Slår allt detta in skulle rörelseresultatet om två till fyra år ligga på upp emot 3,9 miljarder kronor (minus eventuella sålda verksamheter). Även om Pernod Ricard behåller koncernen intakt motsvarar då priset 14 gånger rörelseresultatet. Det är inte alls lika utmanande längre.
_______________________________________________________
STATENS INTÄKTER FÖR VIN & SPRIT
Köpeskilling:
6 050 miljoner dollar: 36,0 mdr kr*
1 450 miljoner euro: 13,7 mdr kr*
Delsumma: 49,7 mdr kr
Övrigt:
Nettoskuld: 3,5 mdr kr
Förväntad ränta: 0,5 mdr kr
Föreslagen utdelning: 0,8 mdr kr
Totalt: 54,5 mdr kr
Beam-aktier: 5-6 mdr kr**
*Valutakurs den 31 mars. Enligt Riksgälden ska pengarna aldrig växlas till kronor.
**Affärsvärldens uppskattning.
_________________________________________________________
STOR BLIR STÖRRE
Vin & Sprit
Miljarder kronor 2007 2006
Omsättning 10,3 10,3
Rörelsevinst 2,3 2,3
Nettovinst 1,5 1,6
Källa: Vin & Sprit.
Pernod Ricard
Miljarder kronor* 06/07 05/06
Omsättning 60,7 57,1
Rörelsevinst 13,8 10,6
Nettovinst 8,1 6,3
*Eurokurs 9,42 kronor.
Källa: Pernod Ricard. Räkenskapsåret avslutas sista juni.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.