Karnell
Serieförvärvare tar klivet till börsen: ”Tar guldkornen från PE-sidan”
Serieförvärvaren Karnell har som affärsidé att vara långsiktiga ägare till industriteknikbolag och grundades 2016. Idag ingår 13 bolag i koncernen där majoriteten har sin verksamhet i Sverige och Finland. Karnell har tidigare också förvärvat ett bolag i Storbritannien.
Dotterbolagen är helt inriktade på B2B-försäljning.
Under 2023 växte Karnells omsättning från 880 Mkr till 1,1 mdr kr. Ebita-marginalen ligger 12,4% för 2023.
För ett år sedan tog bolaget in bland annat Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur som delägare. Nu är det klart att bolaget tar klivet mot Stockholmsbörsen.
Bolaget vill ta in 250 Mkr i samband med noteringen.
”Vi har gjort ett antal förvärv relativt nyligen och vi har en fin pipeline med förvärv framför oss. Vi vill fortsätta den expansionen och vi kan egentligen vänta in kassaflödet men för att arbeta snabbare väljer vi att gå till börsen”, säger Petter Moldenius, VD på Karnell, till Affärsvärlden.
Fortsätter shoppa bolag
I genomsnitt har Karnell gjort två förvärv per år.
”Vi tänker framgent göra två till tre förvärv per år. Vi vill ha nischbolag där vi ska vara bra bollplank till management och addera värde till bolagen vi köper”, säger Petter Moldenius.
FAKTA: PETTER MOLDENIUS
Gör: VD på Karnell sedan 2021
Bor: Villa i Sollentuna
Familj: Fru
Utbildning: Civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Umeå universitet.
Bakgrund: Tidigare VD på maltesiska Optimizer Invest, M&A-chef på Ascom, projektledare inom M&A på Lagercrantz.
Kuriosa: Tekniknörd som gillar sport och skidåkning
Selekteringen av bolag är viktig för Karnell och Petter Moldenius lyfter fram att förhandlingarna handlar om mer än pengar.
”Vi har en dialog med säljaren och förstår att de lagt ned mycket kärlek och slitit i kanske 30 år eller mer för att bygga bolaget. Då ska de få skäligt betalt men det ska inte handla om sista miljonen, utan det ska handla om hur bolaget kan utvecklas och ha kvar både varumärke och personal och växa”, säger Karnells VD.
Hur långt är långsiktigt för er?
”Ja, det är för alltid. Vi ska bygga en grupp av fina och höglönsamma bolag inom våra olika nischer och hellre sakta och säkert så vi fokuserar på kvalitet”, säger Petter Moldenius.
Gillar decentraliserad modell
Att dammsuga potentiella case är en viktig rutin för Karnell. Varje måndag förmiddag går investeringsteamet på runt tio personer igenom nya case som deras egna analytiker hittat i databaser och som passar in på Karnells kriterier. Där handlar det om att hitta bolag med mellan 50 till 350 miljoner kronor i omsättning, som har positiva kassaflöden och en Ebita-marginal på minst 10%.
FAKTA: KARNELL
Grundades 2016
Huvudkontor i Stockholm
Bolaget är en serieförvärvare som gör två-tre förvärv inom industriteknik per år.
Omsättningen 2023 landade på 1,1 mdr kr
Sedan handlar det om att ta en tidig kontakt med de potentiella säljarna.
”Vi kan vara med i publika processer med som större investmentbanker agerar säljrådgivare i, men då blir oftast pris som avgör i slutändan och det är inte den typen av säljare vi tror på”, säger Petter Moldenius.
Det som lockade honom att ta sig an VD-rollen på Karnell för drygt tre år sedan var att få jobba med långsiktigt bolagsbyggande.
”Det är det här inslaget med Lagercrantz-skolan, med att bygga en långsiktig grupp av bolag på en decentraliserad modell. Att bygga en grupp snarare än att bygga silos som private equity-bolagen gör.”
Tror på pilotskolan
Vad var det då som lockade en civilingenjör till att göra M&A? För Petter Moldenius var det kombinationen av det tekniska kunnandet, de finansiella besluten och hur förvärven kan passa som pusselbitar.
”Jag har alltid varit intresserad av finans och haft stort teknikintresse. Så det följde sig väldigt naturlig”, säger Petter Moldenius som bland annat rest runt om i världen i rollen som som M&A-chef på schweiziska Ascom.
Riskkapitalbolagstänket finns redan till viss del inom organisationen. Karnell grundades av Hans Karlander och Patrik Rignell som båda har ett förflutet på riskkapitalbolaget Procuritas. Båda sitter i styrelsen och Patrik Rignell är arbetande ordförande medan Hans Karlander tagit ett steg tillbaka från den operativa verksamheten.
Petter Moldenius äger själv 0,33% av kapitalet i Karnell Group. På frågan om huruvida han tror på pilotskolan svarar Karnells VD:
”Absolut. Vi tar guldkornen från både PE-sidan och Lagercrantz-sidan och har incitamentsprogram och försöker få med management att vara delägare i de lokala bolagen samt i Karnell. Det skapar mycket comfort för oss eftersom det också binder dem till långsiktigheten.”
Om vi gör en ny intervju om fem år, hur tror du att du skulle beskriva Karnell då?
”Då hoppas jag att vi har utvecklats och köpt 2-3 plattformsbolag per år och har ytterligare 10-15 bolag i gruppen och kanske har gjort ytterligare tilläggsförvärv till dotterbolagen. Sen också naturligtvis att vi haft en fin organisk tillväxt”, säger Petter Moldenius.
Miljardvärdering
I samband med senaste nyemissionen värderades bolaget till 1,3 miljarder kronor, enligt Holdings. Vad han hoppas att värderingen blir vid IPO:n vill Petter Moldenius inte svara på.
”Det är väl en million dollar question att svara på, men vi har träffat många investerare och vi ska försöka hitta balansen. Jag skulle inte kunna svara på det nu även om jag skulle vilja”, säger han.
10 största ägarna i Karnell
1. Östersjöstiftelsen
2. Borgviks Bruk AB
3. Pari Norway AS
4. Synskadades Stiftelse
5. Handelsbanken Fonder
6. Gålöstiftelsen
7. Stiftelsen Djursjukvård i Stor-Stockholm
8. Bergan Invest AB
9. Äspenäs Invest AB
10. Jan Söderberg
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.