”Ser positivt på Frankrike”
– Vi såg att det fanns en bra marknad för våra produkter i Sverige. Svenska fondsparare är aktiva och verkar ha en bra förståelse för hur marknaden fungerar. Men det handlar också om att vi ser Sverige som en bra marknad att investera i, vi är stock-pickers och det finns bra aktier att köpa i Sverige.
– Vad som verkar stå klart är att Donald Trump inte kommer att kunna genomföra särskilt många av de förslag som han förde fram i valrörelsen. Det är i grund och botten bra, eftersom den amerikanska ekonomin egentligen inte behöver stimuleras. Effekten av detta blir att vinstförväntningarna på de amerikanska företagen skruvas ner, och att investerarna i stället väljer europeiska tillgångar.
– Med vår position har vi en bra överblick när det gäller de europeiska aktiemarknaderna och vi kunde se ett totalt inflöde på mer än 200 miljarder euro i europeiska fonder redan under första kvartalet 2017, alltså medan vi fortfarande hade en viss osäkerhet kopplad till det franska presidentvalet. Nu när den största politiska risken i Europa har undanröjts ser vi att de här inflödena accelererar ytterligare. Det här är en trend som jag tror att svenska investerare kanske inte är fullt medvetna om ännu.
– Det som bestämmer utvecklingen i Frankrike är att Emmanuel Macron valdes till president och att hans parti dessutom vann en klar majoritet i parlamentsvalet. Det innebär att han nu kan gå vidare och genomföra de reformer som är nödvändiga för ekonomin, till exempel när det gäller arbetsmarknaden och skatterna. Därmed finns det goda förutsättningar för den franska tillväxten att ta fart, samtidigt som franska företag blir mer konkurrenskraftiga, och det gör att vi ser positivt på Frankrike som ett investeringscase.
– Där har vi fortfarande en osäkerhetsfaktor framför oss i och med parlamentsvalet i september. När Martin Schulz valdes till ordförande för de tyska socialdemokraterna fick partiet ett visst uppsving, men det har man tappat nu, så vår bedömning är att det blir en ny seger för Angela Merkel. Det betyder att vi tror på en fortsatt god tillväxt i Tyskland, fallande arbetslöshet och en stark inhemsk efterfrågan.
– Även den svenska ekonomin utvecklas bra och det finns många intressanta bolag i Sverige. De sektorer som vi framför allt tittar på är teknik och it, men byggsektorn är också intressant. Det finns ett uppdämt behov av nya bostäder och renovering som driver efterfrågan i de växande storstadsregionerna.
– Ett problem skulle kunna vara om räntorna började stiga kraftigt, men det ser ut som om centralbankerna går försiktigt fram när man börjar styra över penningpolitiken i en något mindre expansiv riktning. På sikt finns det också en viss osäkerhet kring hur den europeiska tillväxten kommer att påverkas av villkoren för det brittiska utträdet ur EU.
Philippe Oddo
Gör: Vd för Oddo BHF.
Förvaltat kapital: Sammanlagt cirka 100 miljarder euro under förvaltning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.