Fastighet Erik Selin
Selin: FI borde älska detta
Nischbanken meddelade att man gör extra kreditförlustreserveringar om 800 miljoner, skriver ned it-tillgångar om 150 miljoner och därför tvingas genomföra en garanterad företrädesemission om en miljard kronor. Erik Selin har förbundit sig att gå in med mellan 400 och 500 miljoner kronor.
Collector tappade en fjärdedel av börsvärdet – drygt en miljard kronor – på nyheten. Det drabbar bland annat Selins fastighetsföretag Balder, som äger närmare 44 procent av nischbanken. Selin äger i sin tur 36 procent av kapitalet i Balder samt drygt 3 procent direkt i Collector.
Aktien har underpresterat på börsen under flera år och handlas idag till cirka 36 kronor, vilket kan jämföras med introduktionskursen på 55 kronor då Collector noterades 2015. Erik Selin säger att han funderat på en ”kursomläggning ” under en längre tid.
– Nu säljer vi fintech-portföljen, renodlar och byter fokus från tillväxt till lönsamhet. Vi blir en trygg och tråkig bank.
– Vi ska allokera kapital med rimlig avkastning i förhållande till risken – precis som jag gör i Balder. Jag gillar den approachen generellt, jag tänker ju alltid så. Men man kan inte heller utgå ifrån att man alltid har rätt.
Det är ingen hemlighet att det är Lena Apler, en av Collectors grundare och avgående ordförande, som brunnit för fintech-investeringar och förordat snabb tillväxt. I och med kursomställningen lämnar Apler ordförandeklubban till Selin.
– Vi hade ett resonemang och det landande i att det är logiskt att jag – med min ’tråkigare’ profil – blir ordförande.
Enligt Collector blir effekterna av åtgärderna att man inte når upp till det så kallade “kombinerade kapitalbuffertkravet”. I pressmeddelandet skriver man att en plan för återställande av det kombinerade kapitalbuffertkravet – en så kallad kapitalkonserveringsplan – kommer att lämnas in till Finansinspektionen. Där kommer Collector att framhålla att bolaget – genom den fullt garanterade företrädesemissionen – ”omedelbart adresserar och hanterar effekterna av den extra reserveringen och nedskrivningen”.
Men frågan är ändå hur Finansinspektionen, FI, kommer att reagera på det faktum att Collector inte klarar kraven på kapitalbuffert. Historiskt har FI inte visat någon nåd mot mindre banker och finansbolag som misskött sig eller gjort misstag. Det visar inte minst myndighetens hantering av HQ, Carnegie och Remium.
Erik Selin anser å sin sida att FI borde applådera Collectors åtgärder.
– Vi blir mycket starkare än innan – vi tar in mer pengar än vad som behövs. Och vi reserverar upp, säger att vi ska fokusera på lönsamhet och inte tillväxt. Det älskar FI. Och hade jag varit FI hade jag sagt – det här är precis det vi vill.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.