Sectra
Sectras VD vill ”bli som Apple” – och förvånas över att aktien rasar
Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra rapporterar en ökad omsättning och en historiskt hög orderingång under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Orderingången överstiger 2,9 miljarder kronor, vilket är en ökning med nära 33% jämfört med motsvarande kvartal förra året. Lönsamheten var däremot svagare och rörelsemarginalen minskade från 18,4% motsvarande kvartal förra året till 14,3%. Aktien straffas hårt i tisdagshandeln och är i skrivande stund ner 16%.
“Det blev ju en ganska kraftig reaktion på kursen idag. Vi följer i stort sett det vi har sagt hela tiden. Och det tänker vi fortsätta med. Långsiktig tillväxt är viktigare än kvartal upp och ner”, säger VD Torbjörn Kronander.
Tycker du det är orättvist?
“Det är en förvånansvärd reaktion.”
Affärsvärlden har under tisdagen upprepat sitt säljråd. Afv:s analytiker Björn Rydell tycker fortsatt att värderingen av Sectra-aktien är på tok för hög, och att nuvarande värderingsmultiplar med största sannolikhet inte är uthålliga.
Amerikansk miljardorder
Sectras affärsområde Imaging IT Solutions, som sysslar med bildhanteringslösningar för sjukvården, står för 88 % av koncernens intäkter. En stor händelse under kvartalet är det miljardkontrakt som Sectra tecknat med en amerikansk vårdgivare – som inte nämns vid namn – men har miljontals patienter i olika regioner i USA. Kontraktet, som rör Sectras molntjänst, annonserade i början av augusti. Om hela kontraktstiden till 2033 fullföljs uppgår ordervärdet till cirka 2,4 miljarder kronor, varav ingen del är garanterad.
“Det är långa orders. Vi måste investera för att få igång systemen, men sedan kommer det ticka in pengar i väldigt många år framåt”, säger Kronander.
Det här är en viktig del i bolagets omställning till tjänsteintäkter, den nya SaaS-modellen, där Sectra tar betalt per undersökning istället för via licenser up front. Omställningen har pågått under tre år och det är nu som det kommer att synas i full skala, berättar Kronander.
Hur stor andel av kunderna är det som köper SaaS-modellen?
“I stort sett alla”, säger han.
Satsar inte på AI
Användning av AI är givetvis en fråga som har varit ämne för diskussion hos Linköpingsbolaget.
Hur ser du på möjligheten att använda AI inom bildhanteringssystemen?
“Den är ganska stor men vi har valt att inte göra AI för bilddetektion själva. Vi blir hellre som Apple med en App Store än någon som ska konkurrera med hundratals start-ups som är väldigt välfinansierade av otroligt smarta människor. Det har varit en ganska tydlig strategi”, säger han och fortsätter:
“Det uppskattar kunderna för då kan de köpa sin AI från vem de vill. Och så finns det ganska lite pengar i just AI-delen så det passar alla ganska bra.”
Ökade synergier efter kriget
Sectras andra segment, Secure Communications, har gynnats av det geopolitiska läget, berättar Kronander.
“Plus att vi har fått klart ett antal produktsatsningar som vi har hållit på med i många år och kommit in i en leveransfas. Och det gör skillnad.”
Sjukvården är mest utsatt vad gäller cyberattacker och bolaget har därför fått ökade synergier mellan segmenten. Försäljningsvolymerna ökar i Sverige, inom EU och Nato, berättar han.
Skulle det kunna vara tal om en avknoppning för den här verksamheten?
“Nej, det finns inga sådana planer. Men det finns ökade synergier, det kan jag säga. Vi har lite cross over-nytta. Sedan ska man aldrig säga aldrig om någonting.”
Framtidens utmaningar
Framåt ser han fortsatt störst möjligheter för SaaS.
“Vi ökar ju våra marknadsandelar, men vi är fortfarande små i USA och det är ju världens största marknad så det är den stora potentialen.”
Vad ser du för utmaningar?
“Att hitta rätt folk tillräckligt snabbt. Att kunna leverera de här stora grejerna vi har fått in, och det kommer ju fler. Att kunna leverera tillräckligt fort.”
Sectra har drygt 1 000 anställda och utsågs förra året till en av Sverige bästa arbetsgivare av undersökningsbolaget Universum.
Så svårt borde det då inte vara att locka kompetent personal?
“Vi är i Linköping och det är inte riktigt lika etablerat. Sverige är en ganska lite ankdamm i världen.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.