SEB:s analytiker: Kinnevik bör byta ut VD:n och Harald Mix

Efter ännu ett rapportras från Kinnevik föreslår analytiker på familjens Wallenbergs bank, SEB, drastiska åtgärder för att återta marknadens förtroende, skriver Dagens Industri.
Kinneviks VD Georgi Ganev.
Kinneviks VD Georgi Ganev. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

”Vd-byte och att Harald Mix lämnar styrelsen, helst ersatt av Cristina Stenbeck, vore en början”, skriver SEB:s analytiker i en kommentar till kunder.

Kinneviks aktie faller idag drygt 8 procent efter rapporten som visade en nedgång i substansvärdet med knappt 5 procent i tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal.

”Problemet för Kinnevik är den bristande kontrollen”, skriver analytikern, som ett eko av Kinnevik-vd:n Georgi Ganevs kommentar att ägandet av Village MD varit som att ”sitta längst bak i bussen”.

Innehavet i Village MD skrevs ned till noll kronor, från tidigare 1,1 miljarder kronor.

Harald Mix är styrelseledamot i Kinnevik.

Läs också:

Kinneviks strategi ifrågasätts: ”Sitter ni i förarsätet?”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.