Allokeringschefen: Inga skäl till panik – låg risk för recession

Rasen på världens börser handlar mer om korrektion än att en recession står för dörren. Det menar SEB:s allokeringschef Carl Hammer som inte tror att nedgången blir långvarig. "Det är en ompositionering som sker. Risken för recession har ökat, men vi tycker fortfarande inte att risken är påtagligt hög", säger han till Afv.
Allokeringschefen: Inga skäl till panik – låg risk för recession - Namnlös design (71)
Carl Hammer är allokeringschef på SEB. . Foto: Montage, bilder va TT och SEB.

SEB:s allokeringschef Carl Hammer möts av röda börsskärmar första dagen efter semestern.

“Även om den amerikanska ekonomin visar svaghetstecken tror vi detta handlar mer om en positionsförändring”, säger han angående börsrasen runtom i världen.

Med positionsförändring menar allokeringschefen att marknaden nu är mättad i de sektorer som varit väldigt populära den senaste tiden, som techbolagen i USA, och att kapital positioneras om.

“Det råder vinsthemtagning på det som gått bäst.”

YENEN DRIVER RASET

Under måndagen rasade det japanska ledande indexet Nikkei 225 med över 12%. Den historiskt svaga yenens förstärkning ligger bakom, enligt Carl Hammer.

“Det har funnits en uppbyggnad av positionering i yenen som finansieringsvaluta. Marknaden har gått lång dollar mot yen och den positionen börjar man nu ta ned”, säger han och lägger till:

“Börsfallet i Tokyo har alltså mycket med detta att göra – att yenen stärks.”

Exkluderat för dagens ras har Nikkei 225-indexet avancerat märkbart det senaste året. Detta på grund av den svaga yenen, förklarar Carl Hammer.

I 30 år har Japan brottats med deflation och minusräntor. I sviterna av pandemin har flera centralbanker höjt räntorna – men Japan stod länge kvar med noll- eller minusräntor.

“Man pratar om så kallade carry trades som innebär att man köper valutor i länder som erbjuder ränta och lånar pengar i yen.”

Nyligen började dock den japanska centralbanken höja räntan som nu är på 0,25% och marknaden väntar sig fler höjningar.

“Vi ser ett skifte och att investerare realiserar vinst från dessa affärer.”

“Risken för recession är inte påtagligt hög”

En annan anledning till det bistra börshumöret är inbromsningen av den amerikanska ekonomin. Detta följt av fredagens arbetsmarknadsrapport och svaga ISM-siffror från USA, framhåller allokeringschefen.

“Risken för recession har ökat, men vi tycker fortfarande inte att risken är påtagligt hög. Åtminstone inte så hög som marknaden ser ut att prisa in”, säger Carl Hammer.

Den ökade geopolitiska oron i Mellanöstern bidrar också till oroligheten på marknaderna. Så sent som på måndagen rapporterade flera medier att Iran kan komma att attackera Israel under dagen.

“Det har adderats till riskbilden och nu har bägaren helt enkelt runnit över.”

Allokeringschefen är dock av tron att börsfallen är mer av en korrektion snarare än att en recession står för dörren.

“USA går troligtvis inte in i en djupare lågkonjunktur… även om riskerna för det har ökat.”

Carl Hammer tycker inte att några större portföljförändringar är befogade. Det finns ingen som helst anledning till panik, framhåller allokeringschefen.

“Vi har haft en otroligt stark utveckling under första halvåret. Med det facitet i hand kan man inte förvänta sig en liknande utveckling i närtid.”

Läs mer:

Miljardären köper aktier i raset: ”Om de är smarta så köper de”

Strateg om börsraset: ”Absurda rörelser – marknaden imploderar”

Analytikern om fallet på Stockholmsbörsen: ”Utsatt i det korta perspektivet”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander