SEB tar krafttag på fondsidan
Båda kommer att rapportera direkt till SEBs VD Lars Thunell. Förändringen kommer bara drygt en vecka efter det att SEB och Föreningssparbanken avblåst fusionen.
Målsättningen är sannolikt att stoppa kräftgången för SEB på fondsidan där tappade marknadsandelar, svag värdeutveckling på fonder och personkonflikter varit legio alltsedan SEB och Trygg-Hansa slogs ihop 1997. De två organisationerna har aldrig fungerat tillsammans inom sparande.
”Nu när vi ska köra på som SEB igen är det viktigt att båda verksamheterna kan satsa och fokusera på sina respektive områden. SEB Invest måste fullt ut ta tag i frågor som berör avkastning och själva förvaltningsprocessen”, säger Anders Mossberg.
Själv blir du helt avlövad med bara Försäkringar som ditt ansvarsområde. Känns det som ett underbetyg? ”Nej, det finns lika mycket att göra på försäkringssidan. Vi satsar stort på bland annat försäkringslösningar för storföretag, så kallad bankassurance, och den marknaden berör inte SEB Invest alls. Fortfarande är försäkringar som handlar om exempelvis tjänstepension en udda fågel inom bankverksamhet. Vi måste lära våra företagsansvariga att sälja dessa produkter också, och det kommer att ta mycket tid i anspråk”, säger Anders Mossberg.
Föreningssparbanken gick för knappt två år sedan i motsatt riktning och slog då ihop försäkringsdelen Sparliv med förvaltningsverksamheten Robur, ett drag som nye Roburchefen Anders Ek beskriver som mycket framgångsrikt och ett bidragande skäl till att Roburs fonder ökat sin marknadsandel. Anders Mossberg tror inte att uppdelningen av SEB och Trygg Liv kommer att ha motsatt effekt med fortsatt tappade marknadsandelar.
”Det viktiga är att de två organisationerna kan jobba tillsammans mot kunderna och det kommer vi att kunna göra. Därtill är samröret mellan Liv och fondförvaltning begränsat till just allmänheten och berör då främst enkla sparprodukter med försäkringsinslag”, säger Anders Mossberg.
Harry Klagsbrun kommer sannolikt att bli väl emottagen när han tillträder den 15 oktober. Chefsposten är just nu vakant och många bland de anställda trodde nog att de antingen skulle ha slukats av Föreningssparbanken eller sålts av. Harry Klagsbrun var tidigare VD för fondkommissionärsfirman Alfred Berg, ett jobb som han lämnade i september 2000. Därmed har han nu fått det sabbatsår han tänkt sig.
”Jag hade samtal med SEB redan förra hösten men då var jag fortfarande trött. När fusionen med Föreningssparbanken sprack kom allt i ett annat läge. Det finns massor att göra, och jag känner mig som 35, även om jag är 47”, säger Harry Klagsbrun.
Han säger sig inte heller vara ledsen för att inte blir chef även för försäkringsdelen, ett omårde han inte ”kan något om alls”. Innan chefsskapet på Alfred Berg var Klagsbrun ansvarig för corporate finance på Handelsbanken. Han har även arbetat på investmentbanken Smith Barney i New York, samt suttit i styrelsen för Ekonomi24.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.