SEB-strateg: Riksbanken skickar en signal till marknaden – kan få effekt på kronan

I samband med dagens räntebesked meddelade Riksbanken att den säljer dollar och euro mot svenska kronor och ingår sedan valutaswappar för motsvarande belopp. Detta gillar SEB-strategen Amanda Sundström. "Det är ett signalvärde", säger hon till Affärsvärlden.
SEB-strateg: Riksbanken skickar en signal till marknaden – kan få effekt på kronan - Riksbanken SEB
Riksbankschefen Erik Thedéen och Amanda Sundström, ränte-och valutastrateg på SEB. Foto: TT/Pressbild

Dagens räntehöjning från Riksbanken på 25 punkter var väntad av marknaden. Svenska styrräntan ligger nu på 4%. Samtidigt bedömer den svenska centralbanken att inflationen kommer att ligga runt 2% under 2024.

Amanda Sundström, ränte-och valutastrateg på SEB, menar att Riksbanken ser att tidigare räntehöjningar fått effekt.

”Riksbanken ser att inflationen är på väg ned till målet och de är optimistiska. Förutom att de höjt räntan till 4% vidtar Riksbanken också åtgärder som får viss effekt på kronan”, säger hon till Affärsvärlden.

Riksbanken väljer även att valutasäkra en fjärdedel av sitt innehav. Det innebär att Riksbanken säljer dollar och euro mot svenska kronor och sedan ingår valutaswappar för motsvarande belopp. Enligt Amanda Sundström skickar det en signal till marknaden.

”Strukturellt sett är det inte tillräckligt stora belopp för att hålla kronan uppe under en längre period, men det är ett signalvärde. Det är ett av många sätt att försöka få ordning på kronkursen och ett försök till att den inte försvagas”, säger hon.

Amerikanska räntan viktig

Samtidigt finns det andra faktorer som har desto större inflytande över den svenska kronan och räntebanan.

”Om USA lyckas med sin mjuka landning och får ned inflationen och kyler av den överhettade arbetsmarknaden utan stora BNP-fall, så kommer Federal Reserve att kunna sänka sina räntor längre fram. Vi tror att USA sänker under våren, vilket skulle vara positivt”, säger Amanda Sundström.

Vad är SEB:s prognos för den svenska räntan?

”Vi håller fast vid vår prognos för räntan. Vi förväntar oss att Riksbanken håller räntan oförändrad under en period och börjar sänka med 25 punkter i juli 2024 och sedan ytterligare 25 punkter efter det”, säger Amanda Sundström och tillägger att banken delar Riksbankens syn på att inflationen kommer ligga nära 2%-målet under 2024.

Hur påverkas bolån och boräntor av dagens räntehöjning?

”Det återstår att se exakt vad det får för genomslag. Rörlig ränta kommer stiga en del, men de senaste gångerna har det inte slagit ut fullt ut. Annars var det en väldigt förväntad höjning som varit prissatt i marknaden sedan innan. Däremot var Riksbankens räntebana lite lägre i sina indikationer jämfört med vad marknaden trodde”, säger Amanda Sundström.

Riksbankens prognoser

2022 2023 2024 2025 2026 kv3*
KPI 8,4 (8,4) 8,6 (8,9) 4,6 (4,3) 2,4 (2,3) 1,8
KPIF 7,7 (7,7) 5,9 (5,9) 2,5 (2,4) 1,8 (1,8) 2,0
BNP 2,8 (2,8) -0,8 (-0,5) -0,1 (0,0) 1,9 (1,8) 2,6
Arbetslöshet, % 7,5 (7,5) 7,4 (7,5) 8,3 (8,2) 8,3 (8,3) 8,0
Styrränta, % 0,8 (0,8) 3,5 (3,5) 4,1 (4,1) 4,0 (4,0) 3,7
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Carnegie Fonder