Svenska kronan
SEB-strateg: Kronan kommer stärkas – men vi behöver investera
L-ledaren Johan Pehrson anser att det är skyndsamt för Sverige att gå med i euro-samarbetet. Detta bland annat då den svenska kronan reas ut och begagnade bilar, maskiner och annan egendom försvinner från vårt land. Amanda Sundström, ränte-och valutastrateg på SEB, tycker att det finns andra åtgärder att ta till för att svenskarna ska få en starkare valuta.
“Det finns ju ganska många potentiella förklaringar till varför kronan är svag just nu. Men om man tittar på sikt tror jag det handlar om att vi i Sverige behöver vidta åtgärder som gör det mer attraktivt att investera här. Vi vet att den svenska statsskulden är väldigt låg sett i ett internationellt perspektiv och det ger ju oss möjligheter som många andra länder kanske inte har att till exempel göra investeringar i infrastruktur och att ställa om till en grönare ekonomi”, säger hon till Afv.
“Handlar mer om svenska systemet”
I intervjun med Afv säger Johan Pehrson att det inte är något fel på Sverige utan att investerare flyr små valutor vid kriser.
Håller du med om det?
“Jag håller med till viss del. För små öppna ekonomier som Sverige är världskonjunkturen viktig för både landet och valutan. Kronan är en valuta som styrs mycket av den globala tillväxten och riskaptiten på finansiella marknader. När den utvecklas negativt tenderar kronan att försvagas av att investerare flyr”, säger hon och fortsätter:
“Men sedan tror jag det finns vissa strukturella frågor som rör Sverige mer specifikt. Vi har till exempel ett stort sparöverskott där stora delar av det hamnar i utlandet, till exempel via pensionsbolagens investeringar. Jag är inte säker på att det har att göra med om Sverige är med i euro eller inte. Det handlar mer om hur det svenska systemet ser ut.”
Vill ha självständig penningpolitik
Personligen ser inte Sundström den svaga kronan som en anledning att gå med i euro-samarbetet, berättar hon.
“Det finns strukturella anledningar till att gå med, som att det skulle bli lättare att handla med andra euro-länder. Men själv tillhör jag dem som tycker att det också innebär att man lämnar ifrån sig många viktiga beslut. Styrräntan till exempel som ska anpassas till en rad olika länder med väldigt många stora skillnader.”
Hon tycker att man i frustrationen över den svaga kronan behöver påminna sig om att det är bra att kunna föra en självständig penningpolitik.
“Dessutom har den svenska ekonomin vuxit snabbare än euroområdet som helhet de senaste 20 åren, så det finns goda skäl tycker jag att behålla svenska kronan”, säger Amanda Sundström.
Riksbankens påverkan på kursen
Under de senaste räntebeskeden har Riksbanken betonat vikten av en stark krona. Det har debatterats huruvida Riksbanken kan påverka kronkursen.
“Hade man valt att inte höja räntan tror jag kronan hade varit ännu svagare. Om man ser lite längre fram är det en mer komplex fråga. Dels handlar det om hur ränteskillnaderna mot omvärlden utvecklar sig, hur länge ligger vi kvar på den räntan vi har och hur Riksbankens höjningar påverkar den svenska ekonomin. Det påverkar till exempel Sveriges attraktivitet hos utländska investerare”, säger Sundström som innan hon kom till SEB arbetade på Riksbanken.
Kronans utveckling framåt
Sundström säger att det är notoriskt svårt att spå kronans utveckling framåt. Men något som hon tror kan påverka är om amerikanska centralbanken Federal Reserve lyckas med en mjuklandning.
“Det skulle vara bra för den globala tillväxten och även positivt för kronan”, säger hon och avslutar:
“I närtid är det svårt att säga. Det finns mycket orosmoln och risker som fastighetssektorn och den höga skuldsättningen i hushållssektorn. Allt det är sådant som utländska investerare är oroliga för. Det är inte säkert att kronan stärks i närtid. Men på sikt är vår vy att kronan ska stärkas då den är så svag i förhållande till vad vi tror att den borde ligga på.”
I början av juli räknade SEB med att kronan skulle stärkas tydligt mot euron framåt. Banken spår att EUR/SEK står i 10.70 i andra kvartalet nästa år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.