Stockholmsbörsen
SEB: Stockholmsbörsen slår omvärlden – kommer stiga 8,2% på ett år
De senaste årens starka börsutveckling har främst drivits av centralbankernas penningpolitiska expansion, skriver SEB i sin rapport.
“När centralbankerna nu börjar strama åt kommer det som har varit en stark medvind för aktiemarknaden håller på att förvandlas till motvind. Vi bedömer att de börser, aktier och sektorer som har gynnats mest av de penningpolitiska stimulanserna också kommer att drabbas mest negativt när dessa nu börjar rullas tillbaka. Vapen-skrammel från Ryssland är ett orosmoment som potentiellt kan kullkasta vårt huvudscenario och medföra en påtaglig stagflationsimpuls för hela Europa”, skriver de.
Inledningen av 2022 har istället präglats av fallande börser, låg riskaptit, stigande räntor, och stora avkastningsskillnader mellan olika typer av aktier. Detta på grund av hög inflation, flaskhalsar i värdekedjor, logistikkedjor och energiproduktion.
Men även om den höga inflationen pressar centralbankerna väntas penningpolitiken förbli stimulativ en tid till.
“Tillväxttakten i ekonomin sjunker, men från höga nivåer. Dragkampen ger ökad volatilitet trots fortsatt god grundbild. Vi är fortsatt positiva till aktier och andra risktillgångar, men räknar med mer blygsam avkastning”, skriver SEB.
Således ser banken att börsåret kan avslutas på plus. SEB spår att den svenska börsen stiger med 8,2% de kommande tolv månaderna, vilket innebär en starkare börs i Sverige än i omvärlden. Aktier i utvecklade marknader väntas stiga 7,5 % och för tillväxtmarknader väntas väntas aktierna stiga med 7,1% mätt som lokal valuta.
De pekar på att både aktier och råvaror vanligtvis utvecklas positivt i början av en räntehöjningscykel, men att utfallet är beroende av både utgångsläget och hastigheten i ränterörelserna.
“Därför är det viktigt att poängtera att oron till trots, gäller det att fundera på hur världen ser ut om ett par månader. Troligen har vi då en lägre inflationstakt, mindre stressade centralbanker, mindre pandemiproblem och ett potentiellt uppdämt konsumtionsbehov. Detta ger potential för stabilare marknader framöver”, skriver de.
Banken skriver att vidare att värderingen av många aktier i framför allt Sverige under 2021 kom upp i nivåer som inte förekommit på över 20 år. Nu väntas en fortsatt normalisering under året.
“I vårt huvudscenario fortsätter fjolårets vinnare att tappa till förmån för mer attraktivt värderade aktier, både cykliska och defensiva. Börsutvecklingen som helhet blir en kamp mellan växande vinster och multipelkontraktion. För stora delar av Stockholmsbörsen blir detta en utmanande miljö, medan Oslo och Helsingfors har bättre förutsättningar”, skriver de.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.