SEB spår mjuklandning i svensk ekonomi

Aktiemarknaden har inte nått botten, varken i Sverige eller USA. Men trots att den amerikanska ekonomin just har hårdlandat kommer Sverige att landa mjukt. Det är SEB-ekonomerna Klas Eklunds och Anders E Borgs tes i den ekonomiska rapport som presenterades idag.

”Det kan fortfarande komma en del besvikelser i USA. Men vi tror på en relativt snabb återhämtning, ett så kallat U-scenario som innebär att utvecklingen vänder under den senare delen av året. Vår prognos bygger på en god, om än lägre, produktivitetsutveckling, fortsatt flexibilitet och en aggressiv ekonomisk-politisk stimulans i USA. Alan Greenspans tes är att eftersom alla sitter på samma information och den sprids snabbt är en relativt snabb vändning realistisk. Men vi tror att nedgången runt årsskiftet var så skarp att det tar lite tid för allmänheten och finansmarknaderna att övervinna osäkerheten”, säger Klas Eklund, chefekonom på SEB.

SEB anser att Sverige klarar en mjuklandning trots sitt starka beroende av USA, därför att utgångsläget är gott.

”Vi har en stark sysselsättning, pågående skattesänkningar och stigande disponibla inkomster som understöder den privata konsumtionen. Den svaga kronan ger också stöd åt exporten. Avmattningen är delvis välkommen eftersom den minskar risken för överhettning”, säger Anders Borg.

SEB spår en BNP-tillväxt på 3 procent i år för Sverige, mot tidigare 3,6 procent. Samtidigt slår ekonomerna fast att den svenska ekonomin är robust. När de räknar på det värsta scenariot, som innebär att USA går in i en längre lågkonjunktur, påverkar det tillväxten negativt med som mest 0,6 procentenheter.

Tillväxtprognosen för USA ligger på 1,6 procent i år och Fed antas sänka räntan i två omgångar under våren, ned till 4,5 procent. I höst når styrräntan botten på 4,25 procent.

”Vi tror att penningpolitiken kommer att ge effekt. Industrin anpassar sig snabbare och bättre nu än förr, lagren byggs inte upp till sådana nivåer att det tar lång tid att sänka dem igen. Men eftersom tillväxten står stilla just nu och vi tror att vändningen dröjer lite till kan inte helåret bli bättre”, säger Klas Eklund.

Men många bedömare, bland annat i USA, anser att dagens räntesänkningarna är rent psykologiska därför att det brukar ta 1-2 år för en räntesänkning att slå igenom?

”Mycket tyder på att det kan gå fortare nu än förr. Industrin anpassar sina lager snabbare, även hushållen reagerar snabbare, dels för att de är mer beroende av börsen, dels därför att många fler har rörlig ränta idag än tidigare.”

Ni talar i rapporten om den nya ekonomin, är inte den död? ”Den här nedgången blir första testet på den nya ekonomin. Det är viktigt att komma ihåg att den är så mycket mer än dotcom-företag. Enligt vår definition innebär den nya ekonomin en sundare makroekonomisk utveckling med självständiga centralbanker, en global avreglerad marknad och ny teknik. Det innebär att ekonomins funktionssätt har förbättrats även på lång sikt, även om ett antal IT-företag går omkull. Det skapar förutsättningar för en snabbare och mer flexibel anpassning av resurserna än tidigare”, säger Klas Eklund.

SEB räknar inte med att den svenska riksbanken kommer att röra räntan inom överskådlig tid. Möjligen sänks räntan med en kvarts procentenhet om risken att USA:s nedgång blir mer varaktig än de flesta idag räknar med. ”Vad gäller marknadsräntorna tror vi att den korta räntan kommer att ligga still medan den långa är nära en botten och eventuellt stiger något. När det gäller börsen är det värsta raset är passerat i såväl USA som Sverige, men botten behöver inte vara nådd för det. Och kursuppgångarna framöver blir inte så stor som under 90-talet. En real avkastning på 5-10 procent är vad investerarna kan räkna med”, säger Klas Eklund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.