SEB + Nordea = sant?
Den senaste stora bankaffären i Sverige var när Sparbanken tog över Föreningsbanken 1997. Snart kan det vara dags igen. Häromveckan kunde Affärsvärlden.se avslöja att staten har utsett Merrill Lynch att sälja Nordea-posten, värd omkring 50 miljarder kronor. Staten är med sina 20 procent bankens största ägare följd av Sampo med 10 procent.
En lösning kan vara att låta Investor köpa aktierna. Genom det 20-procentiga ägandet i SEB finns en god plattform att skapa en ny nordeuropeisk storbank genom att på sikt fusionera SEB med Nordea. En sådan affär har flera fördelar.
Sett till börsvärde skulle ett sammanslaget Nordea/SEB bli nästan lika stor som Deutsche Bank. Investors äger i dag 22 procent i SEB, tillsammans med Wallenbergstiftelsernas innehav är aktierna värda nästan 23 miljarder kronor. I ett sammanslaget SEB/Nordea räcker det till en ägarandel om 6,4 procent. Men Investor har också ett betydande förvärvsutrymme. Bolaget har ingen nettoskuld i dag och får en rejäl nettokassa när likviden för Scania på 17 miljarder trillar in. Ett förvärv av statens Nordea-post är därmed fullt möjlig med tanke på att Investor kan belåna sig upp till 25 procent. Med de nya bankreglerna (Basel II) har storleken blivit viktigare. Den geografiska mixen är också ett plus.
Hos SEB svarar den nordiska marknaden, med tonvikt på Sverige, för tre fjärdedelar av rörelseresultatet, Baltikum för en femtedel och Tyskland för resten. Nordea har en jämnare spridning i Norden som står för drygt 80 procent. Det banken kan ta med sig i boet är dessutom Polen, Ryssland och verksamhet riktad mot finansiella institutioner, shipping och oljeservice.
Nordea har traditionellt ansetts starkare på privatkunder och SEB på företag, men det är att generalisera väl hårt. Båda har sina styrkor inom bägge områdena. Det som skiljer mest är affärsmodellen. SEB har mer transaktionsbenägna kunder, även på kontoren, vilket visar sig i att provisionsintäkterna normalt är betydligt större än räntenettot. För Nordea är det tvärtom.
SEB är till exempel störst i Norden när det gäller aktiehandel. Marknadsandelen ligger på 8,6 procent. Nordens största bank Nordea har en andel på 2,6 procent, marginellt högre än lilla nätmäklaren Nordnet. En sammanslagning skulle bespara Nordea kostnaden för att än en gång försöka bygga upp analys och institutionell aktiehandel.
Även inom området stora företag kompletterar bankerna varandra. Senaste året var SEB marknadsledande i Sverige när det gäller syndikerade lån, med nästan en femtedel av volym. På den nordiska marknaden var andelen runt 6 procent. För Nordea är förhållandet i princip det omvända – banken är stor i Norden, men liten i Sverige.
Nordea har också en fördel när det gäller finansiering, så kallad funding. Ratinginstitutens betyg är ett steg högre än vad SEB har, AA respektive A. Trots det tuffa marknadsläget emitterade Nordea i april sitt hittills största säkerställda euroobligationslån, på motsvarande 14 miljarder kronor. Priset var 11 punkter över swapräntans mittspread. Det är en teknisk term men betyder på svenska att det inte var speciellt dyrt. Nordeas vd Christian Clausen flaggar också för att fundingkostnaderna överlag kommer att fortsätta öka, vilket alltså är till än större nackdel för SEB.
Det finns stora skillnader i bankernas obligationsportföljer. SEB har så här långt skrivit ned värdet på sina innehav med 5 miljarder kronor. Värdet på portföljen är i dag 360 miljarder. Under första kvartalet belastades resultatet med 875 miljoner kronor och balansräkningen med nästan dubbelt så mycket. Även om banken räknar med att det mesta kommer tillbaka vid förfall är det en kortsiktig belastning. Nordeas portfölj med räntebärande papper är värd cirka 468 miljarder kronor, värdeminskningen under första kvartalet var 280 miljoner. Den stora skillnaden förklaras med att Nordea till största delen har statspapper och en betydligt högre omsättning i portföljen.
En av de största synergierna mellan bankerna finns inom it-system. Dessa kostar enorma pengar och SEB har precis börjat investera i en ny it-plattform. Under första kvartalet blev kostnaden 119 miljoner kronor. Exakt var slutnotan hamnar är inte klart, men vd Annika Falkengren, uppskattar kostnaderna till runt 100 miljoner kronor per kvartal de närmaste 5-8 åren.
Enligt Dagens Industri har SEB gett UBS uppdraget att räkna på en affär mellan bankerna. Tidningen uppger även att Deutsche Bank och Morgan Stanley har anlitats av SEB:s huvudägare Investor av samma anledning.
Oavsett hur det är med den saken räknas det helt klart febrilt på sina håll. Utförsäljningen av statens aktier i Nordea är lite av en “once in a lifetime opportunity” för Investor. Och för Mats Odell, som nu kan lägga grunden för en ny nordeuropeisk storbank med en svensk huvudägare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.