SEB: Julhandeln dök 10% – här är branscherna som står emot krisen

Hushållen höll hårdare i plånböckerna under julhandeln 2022. Antalet kortbetalningar sjönk med 10% vecka 51 i år jämfört med samma period förra året, visar en färsk rapport från SEB. Flera branscher står dock emot. Svenskarnas utgifter för hotellnätter och restaurangbesök håller i sig, enligt makroekonomen Marcus Widén.
SEB: Julhandeln dök 10% – här är branscherna som står emot krisen -
Julhandel på köpcentret Emporia i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Slutspurten på julhandeln 2022 blev som väntat en mindre intensiv shoppingvecka för de svenska hushållen.

SEB har analyserat bankens korttransaktioner under december och jämfört med data från SCB för tidigare i år för att få en kortsiktig indikation på hur handeln rört sig. Analysen visar att det gjordes 10% färre korttransaktioner under vecka 51 jämfört med samma vecka 2021.

Enligt SEB är det ett tecken på att hushållen känner av de högre priserna och ökande räntekostnaderna. Motvinden för de svenska hushållen håller i sig med mindre konsumtion även efter jul- och nyårshelgerna, enligt Marcus Widén som är makroekonom på SEB.

“Vi ser fortsatt en trend av att hushållen får ut mindre för pengarna, och börjar välja bort saker som de varaktiga varorna som man har konsumerat under pandemin. Men samtidigt fortsätter hushållen att upprätthålla en konsumtion av hotell och restaurangbesök, även om det mattas av lite”, säger han till Affärsvärlden.

Går emot krismönster

I rapporten konstaterar SEB att den nominella konsumtionen ökat under vecka 51 jämfört med 2021, men att det i reala termer där inflationen räknas in sjunkit betydligt mer om man jämför med åren innan pandemin.

“Tittar man i läroboken från en kris tar man bort sånt som inte är nödvändigt. Men det är iögonfallande att utgifterna på just restaurang och hotell håller i sig. Det är något som håller emot att sluta konsumera den typen av tjänster”, säger Marcus Widén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.