SEB: Här är vinnarna på ett extraval

Om SD, KD, M och V gör verklighet av sina uttalanden och röstar för ett misstroende mot Löfven så kommer det att antingen leda till en regeringsombildning eller nyval. SEB listar vilka som hade gynnats mest av ett extraval.
Nooshi Dadgostar, ledare för Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar, ledare för Vänsterpartiet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Under gårdagen gick Vänsterpartiet vidare med sitt hot om misstroendeomröstning. Kort efter detta lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande om misstroendeomröstning mot statsministern och även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch deklarerade att de kommer att rösta för att fälla regeringen.

Tillsammans har SD, KD, M och V 181 mandat i riksdagen av 349. Vid en misstroendeomröstning måste minst hälften av riksdagens ledamöter, 175 personer, rösta emot en minister för att denne ska tvingas avgå. Detsamma gäller en regering.

Trots att M och KD var snabba med att vilja avsätta Löfven är det svårt att se dem som vinnare på ett extraval”, skriver SEB:s Johan Javeus i en morgonkommentar.

Detta då frågan samarbetsformerna med Sverigedemokraterna blir akut, då frågor om sakpolitik och Sverigedemokraternas inflytande är fortfarande olösta.

“Därtill kommer problemet att en borgerlig regering ska börja lägga om politiken radikalt och att förändringar ofta är impopulära i början och ingen regering vill ha en ny “omröstning” om sin politik efter bara ett år”, skriver han.

Vinnarna ses istället vara Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

“Centern hoppas kunna plocka allmänborgerliga väljare bland de som fortfarande ogillar alla former av SD-samröre. V hoppas gynnas av att man efter Januariavtalet framstår som det enda riktiga vänsteralternativet. SD kan förutom att locka väljare som är missnöjda med kriminalpolitik och invandring också gynnas av att partiet i och med närmandet till M och KD tagit nya steg mot att bli allmänt accepterat”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.