Storbanken: 2025 blir Sveriges och kronans tur att glänsa

SEB är fortsatt positiva till den svenska kronans utveckling. Bankens analyschef Karl Steiner, tror att stark tillväxt ger kronan en skjuts nästa år.
Storbanken: 2025 blir Sveriges och kronans tur att glänsa - WEB_INRIKES
SEB:s analyschef Karl Steiner Foto: SEB / Magnus Lejhall / TT

“På kort sikt kommer marknaden att förbli mycket känslig för eventuella tecken på amerikanska recessionsrisker, men under 2025 ser det ut att bli Sveriges och kronans tur att glänsa. Den bilden står sig även efter Riksbankens mjuka budskap i september”, skriver analyschef Karl Steiner i SEB:s månadsbrev.

Banken håller fast vid sin syn på en amerikansk mjuklandning, där Sverige förväntas utmärka sig med en stark tillväxtåterhämtning, tack vare framtunga räntesänkningar och finanspolitiska stimulanser.

“Vi ser redan hur konsumentförtroendet är på väg tillbaka. Svenska hushåll kommer att få alltmer i plånboken nästa år när räntekostnaderna går ner i takt med att Riksbanken sänker, el- och bensinpriserna fallit tillbaka och skatterna för hushållen sänks i budgeten för 2025”, skriver analyschefen.

tre faser mot starkare sek

Steiner tror att kronan kommer att stärkas i tre faser:

1) Hedgefonder och andra valutaspekulativa aktörer stängde inför Fed-mötet i september så kallade carry-trades-positioner. Där har investerarna sålt lågräntevalutor, som kronor, för att investera i högräntevalutor, som dollarn. Nu har dessa kronor köpts tillbaka i förväntan om lägre räntor i USA. Den här fasen är i sitt slutskede, menar analyschefen.

2) När Fed sänker räntan blir det billigare att valutasäkra amerikanska tillgångar. SEB tror att detta kommer att leda till att lokala aktörer ökar sina säkringsgrader, vilket innebär nya kronköp och därmed stöd till SEK. En fas som enligt Steiner är på väg att inledas, då Fed nu har börjat sänka räntan.

3) När tillväxtskillnaderna svänger om till svensk fördel, väntas övervikt av både aktie- och ränteallokering till USA justeras ner till neutral eller undervikt. Det kommer i sin tur leda till ytterligare försäljning av främst USD och till att en större andel placeras i Sverige, med ytterligare kronstöd och starkare SEK som följd, spår Steiner, som ser ökade utländska investeringar på den svenska statsobligationsmarknaden bidra till ett ökat inflöde i kronor.

“Rörelsen i NOK/SEK kring Riksbankens räntesänkning 25 september, ger ytterligare stöd för tesen att andra drivkrafter än relativa räntor är viktigare. NOK/SEK föll dagarna innan, under och efter räntesänkningen – trots att budskapet från Riksbanken var duvaktigt. Lägre räntor verkar därmed i nuläget inte vara negativt för kronan, utan ser i stället ut att skapa möjlighet till en kraftigare återhämtning i Sverige och därmed genom tillväxten som drivkraft en starkare krona.”

Analyschefen varnar samtidigt för att den främsta risken för en svagare krona under hösten, är ökad tillväxtoro samt det amerikanska presidentvalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold