Se upp för fallgropar

Att kalla det konsultavtal betyder inte att det är ett. Se upp så att du inte råkar anställa din konsult, för då ska konsulten ha lön och inte arvode. Så kan en redan dyr konsult bli än dyrare. Advokat Per Eric Alvsing från Vinge förklarar.

Vad är typiskt för ett konsultavtal?

– Att man anlitar någon för att åstadkomma ett visst resultat snarare än att utföra vissa arbetsuppgifter, vilket är fallet vid en anställning.

Vad kännetecknar ett bra konsultavtal?

– Att det tydligt framgår vad konsulten ska göra, när det ska vara klart och vad som händer om konsulten inte gör det den ska. Det är också viktigt att avtalet inte anses att vara ett anställningsavtal. Det räcker inte att avtalet rubriceras konsultavtal. Det måste vara utformat som ett sådant för att det ska godtas av domstolar och myndigheter som Skatteverket.

Men det mest avgörande är väl hur förhållandet ser ut i praktiken?

– Ja, och då är det viktigt att konsulten har F-skattsedel eller motsvarande egen skattskyldighet. Konsulten ska även ganska självständigt kunna utföra uppdraget till exempel genom att delegera vidare, om det är möjligt. Konsulten ska även ha en specialistkompetens i förhållande till uppdragsgivaren.

Vad kan hända om detta inte är tydligt?

– Om konsulten i ekonomiskt och socialt hänseende är att jämställa med en arbetstagare kan en domstol eller en myndighet betrakta förhållandet mellan uppdragsgivaren och konsulten som ett anställningsförhållande.

Vad händer då?

– Då ska konsulten ha samma förmåner som andra anställda. Detta innebär bland annat anställningsskydd, betald semester och pension.

Så om konsultavtalet är skrivet på ett visst sätt kan det för exempelvis Skatteverket se ut som om konsulten är en vanlig anställd och inte alls en extern inhyrd konsult?

– Ja, och det medför skyldighet för arbetsgivaren att betala sociala avgifter och i vissa fall skattetillägg.

Finns det några fördelar med att faktiskt anställa konsulten?

– Om man vill binda konsulten närmare till företaget och till exempel inte vill att konsulten ska arbeta för andra uppdragsgivare kan det vara bättre med ett anställningsavtal.

Vem äger de resultat som konsulten kommer fram till?

– Som regel har den som skapar resultatet de immateriella rättigheterna till detta. Därför vill man gärna som uppdragsgivare att avtalet är tydligt med att rättigheterna till det som konsulten har skapat ska övergå till uppdragsgivaren.

Jonas Melzer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF