Schrödingers gröna katt: är H2 Green Steel värt noll eller 32 miljarder?

Värderingen av stålföretaget H2 Green Steel påminner om Schrödingers katt. Två nivåer tycks kunna existera simultant, paradoxen skapas av stora kreditgarantier som stjälper över riskerna på det allmänna alltmedan uppsidan privatiseras, skriver Martin Boldt-Christmas.
Schrödingers gröna katt: är H2 Green Steel värt noll eller 32 miljarder? - Clear acrylic sculpture of cat on dark background, Schrödinger’
Om H2GS, likt Schrödingers katt, simultant existerar i två olika tillstånd låter jag vara osagt. Det är i betraktarens öga om bolaget är värt noll eller 32 miljarder, skriver Martin Boldt-Christmas.

Nyligen publicerade DI en artikel om H2 Green Steel (H2GS) som nu värderas till 32 miljarder efter den senaste investeringsrundan. Det är tre gånger högre än 2022. Osökt tänkte jag på Schrödingers katt. När den österrikiske fysikern formulerade sitt tankeexperiment var avsikten att illustrera kvantmekanikens paradoxala natur. Hur kan katten samtidigt vara levande och död?

På större aktiebörser värderas företag fortlöpande. Priset reflekterar all tillgänglig information. Till skillnad från 90-talets IT-bubbla är marknaden idag oförlåtande mot företag som inte möter förväntningar eller genererar vinst. Det finns dock undantag. Främst för innovativa företag inom segment så som artificiell intelligens och bioteknologi.

Stål är en lågmarginalprodukt

I detta sken ter sig värderingen av H2GS hög. Bolaget har ingen omsättning i dagsläget och affärsmodellen kräver mycket kapital för att tillverka en produkt med låg marginal. I slutändan, vad är en rimlig premie för grönt stål? Kan ett företag samtidigt vara på teoretiskt obestånd och värt 32 miljarder?

Trots politiska påtryckningar och ökad medvetenhet om klimatförändring är efterfrågan fortsatt hög för produkter tillverkade med låg miljöstandard. Oavsett nya handelshinder kommer råvarumarknader förbli konkurrensutsatta. I en fungerande kapitalism konvergerar marginaler mot noll.

Osäkerhet kring malm och elektricitet

H2GS är mycket välfinansierat, men lånen är till stor del garanterade av Riksgälden och andra institutioner. De bygger på avtal som bolaget ingått med potentiella kunder. Det råder stor osäkerhet runt tillgången på nödvändiga insatsvaror såsom energi och malm. I dagsläget är det därför oklart om eller när dessa avtal kommer fullgöras.

Marknader är som effektivast när information flödar fritt utan politisk påverkan. Bolagets höga värdering passar dock bra för inblandade parter. Politiker gillar arbetstillfällen och att visa grön handlingskraft. Långivarna sover bättre om natten. Aktieinvesterare är nöjda av naturliga skäl. Till skillnad från listade aktier går H2GS inte att sälja på börsen. Fonder som investerat får högre avgifter då den baseras på värdet av investeringarna.

Stora lån

Tyvärr vilar bolagets värdering på svag grund. Förutom frånvaron av omsättning så var investeringen på den nya nivån liten. Endast 300 miljoner enligt dokument som DI tagit del av. Trots statliga subventioner kommer uppvaknandet bli bryskt om vinst inte genereras framöver. Det är ibland lätt att tro annorlunda, men förutsättningarna för en verksamhet förändras inte av spännande narrativ eller grön nationalism.

H2GS måste någon gång skapa värde på marknadsmässiga villkor. Utan stöd från skattebetalare är obestånd sannolikt. Ett troligt scenario är då följande: Aktieägarna förlorar allt. De långivande bankerna absorberar 20% av obetalda skulder. Riksgälden och andra garanter absorberar resten. Detta innebär i slutändan skattebetalarna. Vad är värdet av bolagets tillgångar i Norrland när de skall säljas? Om den gröna bubblan brister, hur kommer de alltmer skuldtyngda kommunerna i Norrland klara sig?

Statligt subventionerade startups

Entreprenörskap bygger på risk och avkastning. Något år innan IT-bubblan sprack år 2000 sa en rysk kollega till mig: No risk, no Champagne. Det var mer sant då än nu. Statligt subventionerade startups var på den tiden ovanliga, men det är alltid enklare att riskera andras pengar. Det gäller oavsett om de kommer från privata investerare eller det offentliga. Tyvärr skapar industripolitik skeva incitament och dåligt utnyttjande av resurser.

Om H2GS, likt Schrödingers katt, simultant existerar i två olika tillstånd låter jag vara osagt. Det är i betraktarens öga om bolaget är värt noll eller 32 miljarder. Utan subventioner och politiskt stöd är värdet troligtvis närmare det förra än det senare. I slutändan kollapsar bubblor under sin egen tyngd då tillgångars värde sist och syvende bestäms av marknaden. Beslut under osäkra förhållanden är aldrig enkla. Det skapas sällan långsiktigt värde av oheliga allianser mellan opportunistiska kapitalister och politiker.

Krona så vinner jag, klave så förlorar du!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från AMF
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF