Schejkens svenska börsklipp
Medan över 1 400 miljarder i börsvärden gått upp i rök under det senaste börsåret tillhör skånska byggföretaget Peab årets verkliga vinnare. Sedan den 6 mars förra året, har kursen stigit med 77 procent, vilket innebär bingo för den saudiarabiska shejken Muhammet Al-Amoudi.
Genom sitt innehav kontrollerar han 22 procent av kapitalet, vilket gör honom till största ägare efter grundarbröderna Erik och Mats Paulsson. Den tunga makten över företaget finns dock fortfarande i familjen Paulsson som sitter på nästan 60 procent av rösterna, medan Al-Amoudi har cirka 11 procent.
Sedan Al-Amoudi 1996 blev delägare i Peab, genom att köpa 3,5 miljoner aktier i bolaget av finansprofilerna Rune Andersson och Carl Bennet, har kursutvecklingen inte varit mycket att jubla åt. Fram till början av år 2000 låg kursen parkerad runt 20 kronor och periodvis har aktien gått betydligt sämre än index. Det senaste årets kursuppgång innebär dock att hans innehav nästan fördubblats i värde. Från att för ett år sedan ha varit värt 370 Mkr ligger det runt 630 Mkr.
Huruvida han verkligen gläder sig åt uppgången är dock oklart. Erik Paulsson, som tillsammans med sin bror styr företaget, har tidigare sagt att Al-Amoudi har uttryckt önskemål om att få lägga ett bud på bolaget – och inte ens en stenrik saudisk shejk är väl intresserad av att betala mer än nödvändigt?
Al-Amoudi har en lång och trogen relation med Sverige, även om han personligen inte varit på besök sedan 1997 då han mottog Nordstjärneordern som tack för sina insatser inom svenskt näringsliv. 1994 köpte han dåvarande OK Petroleum, numera oljejätten Preem, av svenska staten och KF för nästan 6 miljarder kronor. Han har sedan dess fortsatt göra stora investeringar i svenska företag och var under åren 1995-1996 inne ibland andra Trelleborg, NCC, Nordström & Thulin och Kinnevik.
I det imperium hans företagsgrupp idag innefattar är det dock bara Peab som är ett börsnoterat innehav. Förutom Peab är han ägare till nästan 90 procent av byggkoncernen Midroc Scandinavia som omsätter cirka 2,2 miljarder kronor. I dotterbolaget Midroc Properties ingår ett fastighetsbestånd av det tjusigare slaget med hus på Gustaf Adolfs Torg, Birger Jarlsgatan och runt Stureplan samt herrgården Hackholmssund strax utanför Bro vid Mälaren.
I somras krönte han den delen av verksamheten genom att köpa Kreugers anrika Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm för 450 Mkr. Säljare var Telia, som hade tänkt använda det som högkvarter för det sammanslagna Telia-Telenor.
Al-Amoudi har även stora tillgångar i Etiopien, där han föddes 1941, och har bland annat byggt ett flertal hotell i huvudstaden Addis Abeba till vilka han lät Etiopian Air flyga in svensktillverkade badrumsdetaljer från Skavsta flygplats.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.