SCB: Sparräntan halkar efter bolånen – speciellt hos storbankerna

Bolåneräntorna skjuter i höjden medan räntorna på löne- och sparkonton ligger kvar på en mer blygsam nivå. Detta visar färsk statistik från SCB. Skillnaden visar sig störst hos storbankerna.
Fonder, fondförmögenheten
Foto: Henrik Montgomery / TT

Det senaste året har snitträntan för nya bolån trefaldigats och ökat från 1,32% till 3,35%. Men trots den branta uppgången halkar snitträntan på löne- och sparkonton efter. På ett år har snitträntan på löne- och sparkonton ökat från 0,08% till 0,55%, enligt statistik från SCB.

Skillnaden mellan de två ligger nu på 2,8 procentenheter. Senast glappet var så stort var för drygt 10 år sen – i november år 2011.

Gapet mellan genomsnittlig bolåne- och inlåningsränta är som störst hos storbankerna.

SCB poängterar även att skillnaden på räntorna mellan lönekonton (med fria uttag) och sparkonton (med villkor) har ökat, från att ha legat på ungefär samma nivå. Anledningen till detta är den ökande inflationen.

Större skillnad mellan olika banker

Sparräntorna är som högst hos nischbanker, där snitträntan för lönekonton med fria uttag ligger 0,72 procentenheter högre än hos storbankerna. Nischbankernas ränta på sparkonton med villkor är även den högre än storbankernas, 0,72 procentenheter högre.

SCB:s ekonom pekar ut att en stor del av hushållen inte utnyttjar de höjda räntorna på sparkontot.

“Det är intressant att notera skillnaderna mellan inlåningsräntor hos de olika bankgrupperna och att närmare 90 procent av hushållens totala insättning ligger kvar på konton med fria uttag trots att räntan har börjat komma upp på konton med villkor”, säger Malcolm Svensson Rothmaier, ekonom på SCB.

Affärsvärlden listade nyligen hur hög ränta som det går att få på sparkonton. Då låg storbankerna i botten. Du hittar den artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF