Scan Mining: Ingen guldgruva
Ändringar i lagstiftningen i början på 1990-talet har medfört att gruvprospekteringen i Sverige har ökat markant de senaste åren. Utöver Nan (se Affärsvärlden nr 9) finns det sammantaget ett 20-tal företag som letar efter bas- och ädelmetaller samt diamanter i de svenska markerna.
Scan Mining är det svenska prospekteringsbolag som står närmast en gruvstart. I vår väntas bolaget få det slutgiltiga miljötillståndet och därefter följer utbyggnaden av gruvan och anrikningsverket. Ändå saknas skäl till att bolagets aktiekurs ska lyfta. Scan Minings gruvprojekt är mindre värt än exempelvis Nan:s Storlidenprojekt och är helt och hållet intecknat i dagens aktiekurs. Trots att Scan Mining utvecklats från prospektering till gruvbrytning så väntas aktiekursen därför inte stiga nämnvärt.
Dagbrott modellen
Scan Minings Blaikenfyndighet ligger i Sorsele malmfält. Den består av två malmsystem som ligger intill varandra, dels ett större med zink, bly och silver och dels ett med guld. Båda malmkropparna går ända upp i bergytan vilket gör att fyndigheten kommer att brytas i ett dagbrott.
Scan Minings sammantagna malmbas uppgår till 9,6 miljoner ton malm som fördelar sig på sju miljoner ton zinkmalm och ett knappt ton guldmalm från Blaiken samt ett par miljoner ton zinkmalm i en annan fyndighet i Svärtträsk. Fyndigheternas metallvärde som mäts genom insituvärdet (malmtonnage ¥ genomsnittlig metallhalt ¥ dagens metallpris) beräknas till 2,4 miljarder kronor. Scan Minings metallvärde är lägre än värdet i prospekteringsföretaget Nan trots att Nan bara har knappt två miljoner ton malm i sin tänkta underjordsgruva i Storliden. Scan Minings fyndigheter har alltså ganska låga metallhalter.
Men med största sannolikhet kommer Scan Minings malmreserver att öka i takt med borrningarna i gruvan eftersom malmkropparna i Blaiken och Svärtträsk varken är avgränsade på längden eller djupet. Detta ökar naturligtvis värdet på gruvan eftersom det förlänger gruvprojektets livslängd. Dessutom är det billigare att bryta malm via ett dagbrott än vid underjordsbrytning.
Ny infrastruktur
Scan Mining tror att gruvprojektet, vid nuvarande metallpriser, ger totalt 600 miljoner under de sju driftsår som malmen väntas räcka till. För att driva gruvprojektet måste Scan Mining investera i bland annat anrikningsverk och annan infrastruktur i området. En grov uppskattning av gruvprojektets nettovärde före skatt landar på ca 200 miljoner kronor, enligt Affärsvärldens beräkning. Men nettovärdet ökar naturligtvis om gruvans drifttid förlängs. Om gruvan kan producera malm i ytterligare tre år ökar värdet till 300 miljoner kronor.
Men man kan fråga sig om Scan Minings kassa räcker till. De senaste åren har bolagets prospekteringar kostat 35-40 miljoner kronor årligen. I dagsläget har bolaget bara 17 miljoner kvar i kassan. Bolagets ledning hävdar att gruvinvesteringen på runt en kvarts miljard kronor kan finansieras med kommersiella krediter, exempelvis banklån och/eller terminsförsäljning av metall samt regionala medel. Dessutom säger den att de senaste årens prospekteringsinsatser har varit onormalt stora. Affärsvärlden utesluter ändå inte att bolaget tvingas till en nyemission för att bättra på kassan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.