SCA sneglar på Stora Ensos skog: ”Klart det är intressant”

SCA är redo att slå till när Stora Enso nu ska sälja 12% av sina svenska skogstillgångar. "Det är klart att det är intressant. SCA är ju ett skogsköpande bolag", säger VD Ulf Larsson.
Han ger också sin syn på:
✓ Konjunkturen: Hoppfull om en vändning till våren
✓ Kritiken mot bolagets skogsvärdering: "Värdet är större än marknadens uppfattning"
SCA sneglar på Stora Ensos skog: ”Klart det är intressant” - Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (4)
SCA:s VD Ulf Larsson är optimistisk gällande konjunkturen, förutsatt att den geopolitiska osäkerheten inte ökar. Foto: SCA, montage av Affärsvärlden

SCA lyfter 5% på börsen efter att ha överträffar analytikernas förväntningar i det tredje kvartalet. Omsättningen ökade med 22% på årsbasis, medan ebitda-resultatet förbättrades med 42%. Skogsindustrijätten förklarar lyftet med högre leveransvolymer, prisökningar och god kostnadskontroll.

VD Ulf Larsson säger till Affärsvärlden att lönsamheten är intakt, trots lågkonjunkturen och stigande råvarukostnader.

“Med tanke på att vi har en ebitda-marginal på 38% skulle jag säga att lågkonjunkturen inte har påverkat lönsamheten alls. Vi är ju ett skogsbolag med industri kan man säga. Just det faktum att vi har en väldigt stor andel av vår råvaruförsörjning från vår egen skog gynnar oss relativt övriga i sektorn.”

När det gäller marknadsläget konstaterar han att bilden är blandad och att det är svårt att ge ett övergripande svar givet bolagets många verksamhetsgrenar.

“För oss är det ju skog, det är trä, det är massa, det är förpackningspapper, containerboard och sen är det förnybar energi. Men jag skulle säga att vi befinner oss i en normal lågkonjunktur.”

Tror på vändning i vår

Larsson är samtidigt hoppfull om att den värsta svackan i ekonomin har passerat. Han pekar på att försäljningen av sågade trävaror, som bland annat används i byggbranschen, brukar vara en tidig indikator för konjunkturutvecklingen.

“Trävarorna brukar gå först. Vid ett normalt mönster tror jag att vi får en uppgång där under vårkanten nästa år. Sen tror jag att det kan vara starten på en försiktig uppgång även på andra marknadsområden.”

Sektorkollegan Stora Enso meddelade tidigare den här månaden att bolaget vill sälja 12% av sina svenska skogstillgångar, vilket motsvarar cirka 170 000 hektar. Det kan jämföras med de 2,7 miljoner hektar SCA äger i norra Sverige och Baltikum. Affärsvärlden har tidigare bedömt att prislappen skulle kunna bli på 8–10 mdr kr.

“Det är klart att det är intressant, vi är ju ett skogsköpande bolag. Men vi har bara läst tidningarna och inte haft någon som helst kontakt”, säger Ulf Larsson.

Han tillägger att inget prospekt har presenterats och att det ännu är okänt vilken mark det rör sig om.

“Men skulle ett sådant här skogsinnehav i Sverige säljas utan restriktioner så är det klart att vi vore en av flera spekulanter.”

Hur skulle det påverka er om försäljningen skedde till ett pris under Stora Ensos bokförda värde?

“Skogsmark är svårt då det är beroende av vilken godhetsgrad du har på marken, närheten till industrin och mycket annat. Man kan liksom inte ta Stora Ensos genomsnittliga bokförda värde per hektar och tro att det är vad de ska få betalt. Jag antar att de säljer det som är längst ifrån de egna industrierna, och det är klart att den skogen har ett lägre värde än snittet.”

Ifrågasatt värdering

Just värderingen av skogsmark har varit en följetång i nyhetsflödet kring SCA. Tidigare i år anklagade blankarfirmorna Viceroy och Ningi Research bolaget för att kraftigt övervärdera sina tillgångar. Larsson säger sig dock vara “100% trygg” i värderingarna, och menar att skogen om något är undervärderad av marknaden.

“Marknaden har idag en viss rabatt på vår skogsmark jämfört med de transaktioner som görs och då får vi leva med det. Marknaden har alltid rätt, men min uppgift är att förklara att värdet på vår skog är större än hur marknaden uppfattar det idag.”

Samtidigt medger han att det är en relevant fråga om tillgångarna värderas på ett korrekt sätt.

“Det är upp till varje enskild investerare att bilda sig en uppfattning. Det som är viktigast för oss är att vara 100% transparanta. Vi säger ju att vi utgår ifrån genomsnittspriset i de transaktioner som görs i det område där vi verkar.”

Prisfallet “inget dramatiskt”

I slutet av augusti föll SCA tungt på börsen efter att en branschrapport visat en 11-procentig prisnedgång för skogsmark i hela landet under det första halvåret, och 20% i norra Sverige. Ulf Larsson vill inte svara på om bolaget delar den bedömningen.

“För mig är det här inget dramatiskt men det har blivit en låsning kring den här frågan. Efter många år av uppgångar såg vi en sättning på skogsmarkspriserna och det är naturligtvis delvis relaterat till att räntorna gick upp. När räntorna nu sjunker kan jag tänka mig att det ändras igen.”

SCA, Mkr Q3-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2023 Förändring
Nettoomsättning 5 248 5 207 0,8% 4 302 22,0%
Ebitda 2 010 1 868 7,6% 1 417 41,8%
Ebitda-marginal 38,3% 35,9% 32,9%
Rörelseresultat 1 476 913 61,7%
Rörelsemarginal 28,1% 21,2%
Nettoresultat 1 070 663 61,4%
Resultat per aktie, kronor 1,52 0,96 58,3%

Konsensusdata från Factset

Läs mer: SCA:s resultat över förväntan

Läs mer: Stora Enso visar på rötan i skogen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF