SCA rusar på börsen

Nyheten om att SCA delar upp verksamheten i två skilda bolag lyfte Stockholmsbörsens storbolagsindex till plus. På makrofronten sänker Handelsbanken sin prognos för Sveriges BNP för 2016 medan Erik Penser höjer sin prognos.

SIX Generalindex var klockan 10.12 0,4 procent högre vid 488 medan OMXS30 var 0,5 procent högre vid 1.414. Omsättningen uppgick till 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Efter flera år med förberedelser och spekulationer meddelade skogs- och hygienbolaget SCA i dag planer på att dela upp bolaget i två separata bolag, en verksam inom skogsindustri och en inom hygien.

Förslaget ska presenteras under stämman 2017 och planen väntas kunna genomföras samma år. Beskedet har fått ett varmt mottagande och storägaren Norges Bank Investment Management ställer sig bakom förslaget.

Nordeas analytiker ser att uppdelningen skapar värde och ser att SCA:s dolda skogsvärden nu kan börja värdesättas av marknaden. SCA:s aktie stiger runt 10 procent som börsens mest omsatta aktie.

Skogskollegan Holmen får stöd av SCA-uppgången och stiger 6,0 procent.

Astrazeneca säljer antibiotika till Pfizer för en förstagångsbetalning på 550 miljoner dollar med möjlighet till tillägg och milstolpsersättningar. I paketet ingår bland annat det nya antibiotikat Zavicefta samt Zinforo och Merrem tillsammans med ett par substanser som är under utveckling. Marknaden lät sig inte imponeras, aktien är ned 0,6 procent.

Godisbolaget Cloetta tappar vd:n David Nuutinen som den 1 september lämnar bolaget av personliga skäl. Ekonomi- och finanschefen Danko Maras utses till tillförordnad vd medan sökprocessen pågår. En telefonkonferens med anledning av vd-avhoppet kommer att hållas klockan 10.00 i dag. Aktien är ned 0,3 procent.

Även i dag bjuder de mindre bolagen på en strid ström delårsrapporter. Innan börsöppningen har resultat från Matse, Alm Equity, Agora, C-Rad, Elos, Precio och Sintercast presenterats. Handeln är låg i samtliga aktier och reaktionerna marginella.

På rekommendationsfronten har analytiker vid SEB Equity Research höjt rekommendationen för industrigruppen Beijer Alma till köp, från tidigare sälj. Riktkursen för aktien lyfts samtidigt 42 kronor till 225 kronor. Aktien lyfter 1,5 procent till 199 kronor.

Swedbank inleder bevakning av Lundin Gold med en köprekommendation, aktien är upp 2,3 procent. Samtidigt återupptas bevakningen av Recipharm med rekommendationen köp.

Balder får en sänkt rekommendation signerat Swedbank, aktien är ned 3,1 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Telia, Scandic och Swedol. Telia handlas upp 0,1 procent, Scandic 1,1 procent och Swedol 3,6 procent.

Handelsbanken skriver i ett morgonbrev att de anser att ZF Friedrichshafens rekommenderade bud på Haldex värt 100 kronor per aktie är “för lågt”. Utifrån kassaflödesvärdering och förväntningar om en positiv vinsttrend under kommande år har Handelsbanken en målkurs på 110 kronor för Haldex-aktien.

Handelsbanken sänker sin prognos för Sveriges BNP under 2016 och bedömer att BNP kommer att växa med 3,0 procent under 2016, jämfört med föregående prognos på 3,3 procent. Prognosen för 2017 skruvas samtidigt ned till +2,2 procent, från föregående bedömning på +2,3 procent. Prognosen för 2018 är oförändrad vid +2,1 procent. Det framgår av en dagsfärsk konjunkturuppdatering.

“Inbromsningen har varit snabbare än vad vi räknade med för ett halvår sedan, även om svagare statistik under våren gjort att vi sänkt vår BNP-prognos gradvis”, skriver Handelsbanken.

Erik Penser å sin sida höjer sin BNP-prognos för 2016 till 3,2 procent från januariprognosen som var 3,0. Däremot sänks prognosen för 2017 till 2,0 procent från tidigare 2,4 procent.

I eftermiddag redogör finansminister Magdalena Andersson för det ekonomiska läget och budgetförutsättningarna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.