SBB vill kapa 500 Mkr i kostnader – och återköpa D-aktier: ”Lockande”

Det lyser fortsatt röda siffror för SBB när fastighetsbolaget kom med rapport för andra kvartalet. I en intervju med Affärsvärlden berättar VD Leiv Synnes om hur mycket SBB vill spara in på centrala kostnader och kommenterar D-aktiens framtid. "Det är lockande för oss att köpa tillbaka lite D-aktier", säger Synnes.
SBB:s VD Leiv Synnes.
SBB:s VD Leiv Synnes. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Fastighetsbolaget SBB:s rapport för det andra kvartalet bjöd som väntat på en ihållande minusposter. Rörelseresultatet uppgick till -1,5 mdr kr (-4,7 mdr kr) och substansvärdet per aktie minskade.

Driftnettot kom in på +720 Mkr, en minskning med 12,8% jämfört med samma period föregående år.

“Först och främst är det viktigt att titta på den underliggande verksamheten. Den går stabilt och vi vi ökar intäkterna i jämförbart bestånd med 20% och vi ökar driftnettot med 9%. Så vi förbättrar hela tiden förvaltningen av fastigheterna. Det är både de direktägda fastigheterna och beståndet i våra intressebolag”, säger SBB:s VD Leiv Synnes till Affärsvärlden.

SBB:s VD Leiv Synnes
SBB:s VD Leiv Synnes uppger att SBB vill minska centrala höga kostnader med upp till 600 Mkr. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

8,6 miljarder i refinansiering

Parallellt med att rapporten släpptes kom nyheten att intressebolaget Nordiqus, som äger utbildningsfastigheter, fått kreditbetyget investment grade och lånat 8,6 miljarder kronor på den amerikanska obligationsmarknaden med 10-15 år i löptid.

“Man kan säga att vi har säkerställt en tredjedel av koncernen på ett väldigt bra sätt. Sedan jobbar vi vidare med att göra samma sak med Sveafastigheter. När vi får in eget kapital från den transaktionen så kan vi minska den finansiella risken i SBB”, säger Synnes och fortsätter:

“Utbildningsfastigheter ger stabila intäkter under långa hyreskontrakt. Där har vi valt att samarbeta med en väldigt stark delägare, Brookfield, som har kunskap och pengar. Tillsammans med dem har vi även gjort om kapitalstrukturen och finansieringen i Nordiqus. Det har lett till en lyckad transaktion på kapitalmarknaden.”

Vilka var det som deltog i private placingen? 

“Det får jag återkomma om. Men det är en rad amerikanska och europeiska institutioner som har valt att investera.”

SBB:s VD Leiv Synnes menar att det just nu är lockande för SBB med återköp av D-aktien. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

I ditt VD-ord skriver du att ni vill amortera räntebärande skulder i stället för att refinansiera för att undvika effekter på SBB:s räntekostnader. Varför väljer Nordiqus då vägen att refinansiera?

“Det var bra att du hittade den. Jo, men det stämmer väl att med viss skuld så väljer vi att refinansiera. Vi klarar inte att på en gång amortera all skuld. Du har en poäng där. Men i huvudsak försöker vi amortera i moderbolaget då. För att få pengar till det så försöker vi hitta pengar på dotterbolagsnivå. Men all skuld som förfaller kan vi inte amortera.”

I VD-ordet står det även att Nordiqus kommer bidra till SBB genom kommande utdelningar, men dessa har det inte beslutats om ännu, uppger Synnes. Ett styrelsemöte tillsammans med Brookfield kommer äga rum i London om två veckor. Då kommer det fattas beslut om affärsstrategi och utdelningsnivå. Han stänger inte heller dörren för att Nordiqus skulle kunna genomföra en nyemission för att genomföra förvärv.

Centrala kostnader ska minska med 500 Mkr

I kvartalsrapporten framgår det också att SBB ska halvera “höga centrala kostnader” under 2025. Enligt Synnes rör det sig om ungefär en halv miljard man vill spara in på.

“Vi taktar väl på nu med ungefär 500 Mkr i kostnader över halvåret. På hela året blir det en miljard. Tanken är att halvera det till mellan 400-500 Mkr maximalt. När vi är klara med alla processer som vi är inne i, dels legala processer och arbetet med att strukturera om våra bolag, kommer vi vara där. Men även att rensa ut en mängd mindre innehav”, säger Synnes.

Hur ligger ni till i processen med Fire Tree Partners?

“Vi förberedde oss för en rättegång i början på nästa år och vi har gjort vår hemläxa väl. Vi är säkra på att vi kommer att vinna.”

Om att avnotera D-aktien

Leiv Synnes har tidigare sagt att SBB:s D-aktie “kanske inte är så bra instrument för SBB att ha, och kanske inte så bra instrument för aktieägarna att äga”. Detta trots att Synnes själv äger 380 000 D-aktier, enligt SBB:s hemsida.

På förekommen fråga stänger han i princip dörren för att just nu avnotera D-aktien.

“Nej, det tror jag inte. Men däremot så kommer avkastningskravet att variera över tid. Just nu är det väldigt hög avkastning på D-aktierna. Då är det är lockande för oss att köpa tillbaka lite D-aktier. Det kan vara också lockande för andra att köpa. På längre sikt så är det väl troligt att SBB:s generella risk om man tittar på B-aktierna förhoppningsvis kommer gå ner”, säger Synnes och fortsätter:

“Det kommer också smitta av sig på D-aktierna. Hur lång tid det tar det får framtiden utvisa.”

I kvartalsrapporten framgår att bostadshyrorna inte hunnit ikapp effekterna av de senaste årens inflation. Synnes tror att det kommer dröja 3-5 år innan det råder jämvikt på den fronten.

Då sker ägarspridningen i Sveafastigheter

Sammantaget är hans bild att lägre kostnader för kapital kommer gynna SBB, samt att värdeminskningarna på fastigheter kommer ersättas av värdeökningar. Den största potentialen för SBB menar han är att narrativet skiftat.

“Det har förändrats. I stället för att tro på fallande fastighetspriser generellt i fastighetsmarknaden så tror man på att vi ser högre fastighetspriser framöver. I marknaden är man mer offensiv och vill köpa fastigheter, vilket då underlättar för oss.”

När under andra halvåret kommer man kunna se en ägarspridning i Sveafastigheter? 

“Vi jobbade på att få allting klart före sommaren, så att Sveafastigheter skulle vara redo att ta in kapital då. Sedan valde vi att vänta in hösten för vi trodde att marknaden skulle bli bättre. Vi är redo att trycka på knappen inom kort om vi tycker att tajmingen är rätt.”

SBB, Mkr Q2-2024 Q2-2023 Förändring
Hyresintäkter 1 012 1 164 -13,1%
Driftnetto 720 826 -12,8%
Värdeförändringar fastigheter, totalt -1 595 -4 748
Resultat före skatt -3 502 -10 029
Nettoresultat -2 271 -9 040
Resultat per aktie, kronor -1,68 -5,59
Substansvärde, EPRA NTA, per aktie, kronor 8,36 15,32 -45,4%
Substansvärde, EPRA NRV, per aktie, kronor 10,07 18,99 -47,0%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander