Fastighet SBB
SBB:s VD efter noteringsbeskedet: ”Vi är inte klara än – har mycket kvar att göra”
Nu står det klart att SBB kommer notera dotterbolaget Sveafastigheter på First North Premier under 2024. Börsnykomlingen tar i samband med detta sikte på att bli Sveriges största renodlade bostadsbolag. I beståndet finns cirka 14 500 lägenheter fördelade på cirka 200 hyresfastigheter.
Det gör att Sveafastigheter kommer bli väsentligt större än bolag som exempelvis John Mattson eller Heba.
“Detta är en viktig milstolpe som skapar Sveriges största renodlade och noterade bostadsbolag. Det är en viktig del av SBB:s nya koncernstruktur följer en tydlig förvaltningsmodell och portföljstrategi där Sveafastigheter blir ett av våra nyckelinnehav, samtidigt som det är en central del i vår strategi för att stärka SBB:s finansiella ställning och minska vår skuldsättning”, säger Leiv Synnes till Afv.
Noteringen kommer äga rum på First North Premier, med målet att gå till huvudlistan inom 18 månader. Varför SBB inte väljer att direkt notera bolaget på huvudlistan avstår Synnes från att svara på.
“Vi ser noteringen på First North Premier som ett bra första steg för Sveafastigheter som bolag och som ett viktigt steg i separeringen som kommer ge dem förutsättningarna för att nå sina tillväxtplaner”, uppger han.
Han avstår också från att besvara hur stor ägarandel SBB planerar att ha efter ägarspridningen. Det som kommunicerats är att 49% av aktierna kommer erbjudas i samband med noteringen. Det kan dock hända att SBB på sikt kliver ner under 50% ägande för att Sveafastigheter inte längre ska konsolideras i SBB:s räkenskaper. Något som SBB gjort i andra delar av koncernens bolag.
Synnes betonar dock att SBB kommer kvarstå som “betydande långsiktig aktieägare”.
Intresset för noteringen “tillräckligt”
Pareto har nyligen bedömt att en avyttring av Sveafastigheter kan ge SBB en kapitalinjektion på 2,7 miljarder kronor. I samband med noteringsbeskedet har det inte kommunicerats någon värdering på erbjudandet.
“Det är investerarna som sätter priset på bolaget och detta är en viktig milstolpe som skapar Sveriges största renodlade och noterade bostadsbolag. Över långa tidsserier har bostäder dessutom genererat god riskjusterad avkastning, i en jämförelse med andra tillgångsslag, vilket borde attrahera investerare”, uppger Synnes.
Hur ser intresset för noteringen från institutionella investerare?
“Vi bedömer att det finns ett stort intresse för att investera i svenska bostadsfastigheter och att intresset för Sveafastigheters notering är tillräckligt stort just nu. Sveafastigheters storlek skapar förutsättningar för effektiv och lönsam bostadsförvaltning. Ett fokus på enbart bostäder ger fördelar, såsom att skapa hög kompetens inom kärnområden. Sveafastigheter har en mycket god kompetens inom projektutveckling som genererar såväl vinster som priser för god och hållbar stadsutveckling. Vår bild är att Sveafastigheter är och kommer att vara ett förstahandsval bland kommuner.”
“Vi är inte klara än”
Mer information om erbjudandet kommer kommer att publiceras i ett prospekt. Det är oklart när det är redo att publiceras. Aktieägare som på avstämningsdagen den 27 september äger aktier i SBB kommer ha förtur till att förvärva aktier i dotterbolagets notering under fjärde kvartalet.
Noteringen av Sveafastigheter är en milstolpe för SBB. Var kommer ditt fokus ligga efter noteringen?
“Vi är inte klara än – vi har mycket kvar att göra. Men jag är glad att kunna konstatera att utvecklingen går i rätt riktning, inte bara i det arbete vi gör på SBB, men också att vi idag – till skillnad mot för ett år sedan – ser tydligt hur marknadsförutsättningarna runt omkring oss blir allt bättre. Vi är på väg att minska skuldnivån och beroendet av enskilda typer av finansiering – och vi arbetar utifrån en bra plan för att åstadkomma detta”, säger Synnes.
LÄS ÄVEN:
SBB-avknoppningens VD: ”Vi ska bli Sveriges största renodlade bostadsbolag”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.