SBB:s plan för jättebeståndet: ”Jobbar med två spår”

Tillgångar värda 29 miljarder kronor kommer slussas från SBB till dotterbolaget Sveafastigheter. Planen är få in kapital i SBB genom en ägarspridning i dotterbolaget under 2024. "Vi jobbar med två spår. Dels med notering på börsen eller att vi tar in en större strategisk delägare", säger VD Leiv Synnes till Affärsvärlden.
Leiv Synnes, VD på SBB,
Leiv Synnes, VD på SBB, om den långsiktiga planen för Sveafastigheter.

Idag meddelade SBB att de kommer samla sitt bostadsbestånd och sin bostadsutveckling i dotterbolaget Sveafastigheter. Det sammanlagda värdet av dessa tillgångar är enligt bolaget 29 miljarder kronor.

“Vi har fört över all förvaltningspersonal från SBB till Sveafastigheter. Det kommer bli det varumärke som vi ska använda när vi gör en ägarspridning”, säger Leiv Synnes till Affärsvärlden.

Ägarspridningen beräknas ske någon gång under nästa år.

Vad blir det för slags ägarspridning?

“Vi jobbar med två spår. Dels med notering på börsen eller att vi tar in en större strategisk delägare”, säger Synnes.

Vad är syftet med det här?

“Det är att få in likviditet och kapital in i SBB-koncernen. Men det handlar också om att bostadsbolaget får tillväxtmöjligheter. Just nu finns det kanske inte så mycket behov eller möjlighet att bygga och utveckla, men det kan ju ändras ganska fort”, säger Synnes och fortsätter:

“Då gäller det att skapa en finansiell ställning för bostadsbeståndet så att Sveafastigheter kan dra nytta av när marknaden finns där. Att utveckla bostäder går i cykler, och då gäller det att vara redo när den cykeln återkommer. Om vi ser till så att bostadsbolaget får bra ägare och bra kapitalstruktur så kommer de kunna tjäna pengar i en uppgående marknad”.

Vad tror ni att ni kommer ha för procentuellt ägande i  Sveafastigheter efter ägarspridningen?

“Vi kommer gå ner till under 50%”.

Det innebär att Sveafastigheter inte längre kommer konsolideras i SBB:s räkenskaper, precis som det blev efter att man sålde av delar av EduCo. 

Sveafastigheter kommer att styras av en självständig styrelse och ledning med Erik Hävermark som tf VD och affärsutvecklingschef. Hävermark kommer direkt från rollen som projektutvecklingschef på SBB. Ola Svensson tillsätts som förvaltningschef med en bakgrund inom bostadsförvaltning på SBB, Rikshem och Akelius. CFO blir Martina Lous-Christensen, som senast varit finanschef på Alma Property. Hela Sveafastigheters ledning och styrelse kommer och att offentliggöras senare.

Enligt pressmeddelandet är uthyrningsgraden inom Sveafastigheter är 94% och driftnettoökningen det senaste året uppgick till 13,6% procent i jämförbart bestånd. Sveafastigheter äger och förvaltar 14 500 lägenheter, exklusive delägda bolag, samt har 15 500 byggrätter. SBB har även 7 300 lägenheter i delägda bolag, och en andel av dessa ska också överföras till Sveafastigheter. SBB skriver att de tror att marknadsförutsättningarna för fastighetsutveckling kommer förbättras under 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.