Fastighet SBB
Nu har alla blankare bränt sig i SBB
SBB-grundaren Ilija Batljan vs blankarna har varit en snackis under 2022. Fastighetsmiljardären har gång på gång vädrat sitt missnöje med de aktörer som gått kort aktien.
“Blankarna gör sitt yttersta att försöka rädda sig själv genom att till journalister sprida rykten om min privata ekonomi. Jag har mat för dagen och tak över huvudet vilket jag inte hade under kriget, så det går bra nu”, har Ilija Batljan bland annat skrivit på Twitter, enligt Finwire.
I höstas skrev han också:
”Observera det handlar om min privata ekonomin, men inget är heligt i detta krig med syfte att tjäna pengar på bekostnad av SBB:s 300000 aktieägare.”
SBB är den tredje mest blankade aktien på Stockholmsbörsen just nu, enligt Holdings. Knappt 12% av aktierna är blankade.
Men hur har det egentligen gått för de som tagit korta positioner i SBB? Det finns ett antal anonyma blankare i SBB. Men sex stycken aktörer syns med namn i Holdings databas. Och de ligger alla på minus, enligt ägardatabasens uppskattningar. Allra mest snett ligger Samlyn Capital. Deras uppskattade avkastning ligger på -46,27%.
SBB steg över 3% på Stockholmsbörsen idag – bäst bland samtliga large cap-aktier. Aktien har också gått rejält starkt på slutet, något som såklart spelar in i att blankarna ligger på minus.
I faktarutan här nedanför kan du se hur det gått för de andra offentliga blankarna.
Blankarnas avkastning i SBB
1) Samlyn Capital, har blankat 2,18% av kapitalet
Avkastning: -46,27%
2) Mirabella Financial Services, har blankat 1,56% av kapitalet
Avkastning: -12,64%
3) Gladstone Capital Management, har blankat 1,04% av kapitalet
Avkastning: -9,29%
4) Think Investments, har blankat 0,82% av kapitalet
Avkastning: -36,47%
5) Voleon Capital Management, har blankat 0,52% av kapitalet
Avkastning: -23,45%
6) Qube Research & Technologies Limited, har blankat 0,5% av kapitalet
Avkastning: -14,44%
Källa: Holdings
SBB genomförde nyligen en storaffär med kanadensiska Brookfield. Affären väcker oro hos flera kommunpolitiker som Affärsvärlden pratat med.
“Det kan inte vara meningen att vi ska höja skatten för Eskilstunabor för att någon i Kanada ska tjäna mer pengar”, säger Jimmy Jansson som är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
Det kan du läsa mer om här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.