Savelend
SBB vinnare i Savelends fastighetsfiasko
Spar- och lånebolaget Savelends dotterbolag Svensk Kreditförmedling har enligt uppgifter till Afv förmedlat mångmiljonbelopp i lån från privatpersoner till fastighetsutvecklingsbolag i en skuldtyngd koncern där flera bolag nu gått i konkurs. Bolagen ingår i koncernen Scanprop.
Enligt Afv:s uppgifter ska Svensk Kreditförmedling, som Savelend köpte i början av 2022, ha förmedlat totalt uppåt ett par hundra miljoner kronor i lån till ett tiotal olika bolag i den sfär som kontrolleras av fastighetsprofilen bakom Scanprop.
Svårt att få ut sina pengar
Expressen har nyligen rapporterat att sparkunder till Savelend haft svårt att ta ut pengar. Afv har inte kunnat utröna om kunder på Savelends sparplattform också är exponerade mot Scanprop-koncernens bolag. I bokslutskommunikén berörde Savelend det svåra läget för fastighetssektorn.
“Situationen har även påverkat investerare till de fastighetslån som förmedlats via vårt förvärvade bolag Svensk Kreditförmedling och vi ser tyvärr ett ökande antal förfallna krediter i den portföljen”, skrev Savelend och tillade: “För investerare som investerat via våra strategier eller via vår ränterobot är dock exponeringen begränsad.”
Savelend har avböjt att svara på Afv:s frågor om sparkunders pengar också gått till bolag i Scanprop-koncernen eller hur mycket av sparkunders pengar som lånats ut till fastighetssektorn. Detta med hänvisning till sekretess.
Vilseledade material
Afv har tagit del av marknadsföringsmaterial för ett direktlån om upp till 60 Mkr till ett av bolagen där Svensk Kreditförmedling förmedlade lånet, och för vilket de ska ha sammanställt materialet. Lånet, till bolaget Allmogekulturen i Västerås Fastighets 2 AB, ställdes ut i september 2022. Enligt Afv:s uppgifter har åtminstone ett drygt 70-tal personer lånat ut mellan 100 000 kronor och ensiffriga miljonbelopp vardera.
Presentationsmaterialet framstår i vissa delar som direkt vilseledande. Bolagets enda fastighet, som ligger i Västerås med en skola som huvudsaklig hyresgäst, uppskattades vara värd drygt 200 Mkr baserat på en kassaflödesvärdering, och anges ha hyresintäkter på 21,5 Mkr per år. Facit för 2022 blev intäkter på cirka 9 Mkr. En marginell ökning från föregående år.
Redan i bolagets årsredovisningen för 2021, som är undertecknad av Scanprops fastighetsprofil i juni 2022 – alltså innan det nya lånet togs upp – är det tydligt att bolaget har allvarliga finansiella bekymmer. Höga räntekostnader gör att det går med förlust, och det egna kapitalet är negativt.
“Som framgår av balansräkningen överstiger bolagets skulder dess tillgångar med väsentliga belopp. Bolagets aktiekapital är förbrukat”, står det.
SBB sitter på trumf
Långivare frågar sig nu hur mycket av bilden som var känd för förmedlarna av lånet innan det ställdes ut. I presentationsmaterialet står att fastighetsprofilen samarbetat med Svensk Kreditförmedling i flera år i olika projekt.
Sedan oktober 2021 har fastighetsprofilen en skadeståndsstämning på över 150 Mkr mot sig från en partner. Enligt stämningen i Stockholms tingsrätt har partnern blivit lurad på sin andel av vinsten i ett fastighetsprojekt i Sätra centrum utanför Stockholm.
Långivarkollektivet har nu röstat igenom en uppsägning av Västerås-lånet efter att räntebetalningar upphört. Men eftersom det inte finns pengar funderar man på nästa steg. Fastighetsbolaget SBB, som fastigheten köptes från 2020, har förtur på 60 miljoner kronor.
“Vad ska vi göra nu då? Ska vi sätta honom i konkurs? Vad händer då, då säljs tillgångarna. SBB får ju 60 miljoner – blir det några pengar över efter slagfältet?” säger Max Schmidt, en av dem som lånat ut pengar till projektet.
Savelends intäkter på skakiga lån
Av avtalshandlingarna för projektet i Västerås framgår att långivarna skulle sätta in pengarna på Savelends konto för vidare förmedling till fastighetsprofilen. Lånet skulle ge 13% ränta per år att betalas kvartalsvis.
Savelends nyligen avlidne VD och grundare Ludwig Pettersson ägde 15% av Svensk Kreditförmedling när Savelend köpte det. En av grundarna och delägarna till Svensk Kreditförmedling var en tidigare styrelseledamot i Savelend. Han lämnade Savelends styrelse 2021 men äger fortfarande drygt 2% av aktierna enligt ägardatabasen Holdings.
Bolaget som fungerar som så kallad agent för lånet, Svensk Ränteförvaltning, har starka kopplingar till Svensk Kreditförmedling och Savelend. Agentens funktion är bland annat att förmedla information från låntagaren till långivarna och att handha säkerheten för lånet
Det är den tidigare Savelend-ledamoten som undertecknat det så kallade agentavtalet för lånet till Allmogekulturen i Västerås Fastighets 2, som Afv sett en kopia av. Detta i egenskap av företrädare för Svensk Ränteförvaltning, där han också var medgrundare.
100-tals miljoner i skulder
Ledamoten ägde tidigare en tredjedel av Svensk Ränteförvaltning. Uppgiften framkom Savelends årsredovisning i avsnittet om närståendetransaktioner. Detta på grund av ett avtal mellan Savelend, Svensk Kreditförmedling och Svensk Ränteförvaltning om förmedling av låneprodukter och andra tjänster. Avtal och tjänster som alltså inneburit intäkter för Savelend.
I Scanprop-koncernen finns totalt ett femtontal bolag. Tidningen Fastighetsvärlden har rapporterat om ett par av konkurserna, däribland för ägarbolaget till Sätra centrum i Stockholm. Totalt uppgår skulderna för bolagen till åtskilliga hundra miljoner kronor. Penser Bank skickade i januari in en konkursansökan mot ett av bolagen som slutat betala ränta på ett lån på 90 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.