SBB-miljardären åtar sig att investera i DUG Foodtechs nyemission

Livsmedelsbolaget DUG Foodtech har släppt memorandumet för sin företrädesemission på 28 Mkr. Emissionsguiden hissar en andra flagga och noterar samtidigt att Marjan Dragicevic åtagit sig att teckna 11% av emissionen.
SBB-miljardären åtar sig att investera i DUG Foodtechs nyemission - DUG Foodtech
DUG Foodtech är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 4 november. Till vänster VD Helene Nielsen. Källa: DUG Foodtech

Emissionsguiden har tidigare skrivit om DUG Foodtechs företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 28,1 Mkr före emissionskostnader. Netto rör det sig om 24,5 Mkr.

I samband med den föregående artikeln hissade vi en flagga, för kapitalbehov i trängt läge.

Efter en genomgång av bolagets memorandum reser vi en andra flagga. Den hissas dock inte på grund av vad som framgår i dokumentet, utan som en följd av svag aktiekursutveckling.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Sedan DUG Foodtech presenterade emissionsvillkoren har aktien som lägst handlats i 0,301 kr. Teckningskursen är 0,34 kr/aktie.

DUG Foodtechs VD Helene Nielsen har meddelat att bolaget avstår från att kommentera flaggan.

INSIDERS TECKNAR FÖR DRYGA MILJONEN

DUG Foodtech har mottagit teckningsåtaganden om 5,6 Mkr (19,8% av emissionen). Insynspersoner står för 1,2 Mkr av detta (se tabell nedan). Totalt sett går deras ägande från 5,0 till 4,5% av aktierna.

Den kalkylen förutsätter att emissionen blir fulltecknad samt att insynspersoner inte tilldelas aktier via sina garantiåtaganden eller tecknar ytterligare aktier utöver sina teckningsåtaganden. Skulle insiders samtliga garantiåtaganden aktiveras går ägarandelen istället till 12,5% av aktierna.

Insynspersoners teckningsåtaganden Belopp Mkr Andel av emission Ägarandel före emission Ägarandel efter emission
Johan Möllerström (styrelseordförande, åtagande via bolag) 0,75 2,67% 4,25% 3,20%
Kaj Söderström (åtagande via bolaget Reosurf) 0,20 0,71% 0,02% 0,48%
Helene Nielsen (VD) 0,15 0,53% 0,30% 0,46%
Anna Rosengren 0,05 0,18% 0,31% 0,22%
Emil Bendroth (CFO) 0,05 0,18% 0,00% 0,12%
Rolf Bjerndell 0,00 0,00% 0,09% 0,03%
Markus Dragicevic* 0,00 0,00% 0,00% 0,00%
Åsa Josell 0,00 0,00% 0,00% 0,00%
Sammanlagt: 1,2 4,3% 5,0% 4,5%
Kommentar: Insynspersoner har även lämnat garantiåtaganden på totalt 3,4 Mkr; Möllerström (2,3 Mkr), Söderström (0,9 Mkr), Nielsen (0,1 Mkr), (Rosengren 0,1 Mkr).

* Styrelseledamoten Markus Dragicevic är son till Marjan Dragicevic som är emissionens största teckningsåtagare med 3,1 Mkr.

Övriga teckningsåtaganden har lämnats av Marjan Dragicevic (3,1 Mkr, 11% av emissionen), Mats-Ola Andersson (1 Mkr) samt Kerstin Lindell (0,25 Mkr). Bland dessa äger Dragicevic 1,4% av aktierna inför emissionen medan Andersson och Lindell inte är aktieägare i DUG, enligt Holdings. Marjan Dragicevic äger bolaget Dragfast, som med ett innehav om 4,1% är näst största ägare i SBB, sett till kapital.

TOPPGARANTIER FRÅN STÖRSTA ÄGARNA

Emissionen omfattas av botten- och toppgarantiåtaganden om sammanlagt 22,5 Mkr (80,2% av emissionen), vilket innebär att den är fullt säkerställd. Garanterna består av 27 parter.

De största garantiåtagandena kommer i form av toppgarantier från Anders Färnqvist (3,5 Mkr), Drivator Equity (2,7 Mkr), J.O. Möllerström Brothers Operation (Johan Möllerström, 2,3 Mkr) samt Kenneth Eriksson (2,0 Mkr). Dessa fyra är samtliga befintliga aktieägare i DUG Foodtech, med ägarandelar i spannet 4,3-8,7%. Anders Färnqvist är bolagets största ägare med 8,7% av aktierna.

Bottengaranterna ersätts med 15% kontant eller 18% i aktier, av det garanterade beloppet. Toppgaranterna har lämnat sina åtaganden utan krav på ersättning.

Överlag är det tydligt att större ägare och insiders verkligen är med och bidrar till emissionens säkerställande. Det hade dock skickat en bättre signal ifall en större andel av emissionen var täckt av teckningsåtaganden snarare än garantiåtaganden. Ledningens åtaganden är samtidigt helt klart åt det svagare hållet.

Teckningsperioden startade den 21 oktober och pågår till och med den 4 november. Aktien handlas för närvarande omkring 0,35 kr, det vill säga ett öre över teckningskursen 0,34 kr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Läs även:

En flagga i DUG Foodtechs företrädesemission

Emissionsguiden inleder bevakning av DUG Foodtechs företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF