SBB-ägare stämmer Ålandsbanken på 6,9 miljoner

En missnöjd investerare stämmer Ålandsbanken efter stora förluster i bland annat SBB. Kunden kräver 6,9 miljoner kronor i skadestånd för en vårdslös förvaltning av kapitalet.
använd till baissiga artiklar (friköpt bild)
Företagaren som är i 50-årsåldern, stämmer nu Ålandsbanken, eftersom han anser att de varit vårdslösa och tagit för stora risker.

Det var sommaren 2021 som mannen, en företagare i 50-årsåldern från Stockholm, anlitade Ålandsbanken för diskretionär förvaltning av sitt kapital.

Mannen menar nu att banken brutit kontraktet genom att vara vårdslösa och inte diversifierat innehaven tillräckligt. Detta efter att den skräddarsydda aktieportföljen under knappt ett år föll i värde från 19,3 till 7,5 miljoner kronor.

Enligt uppdragsbeskrivningen så var den förväntade årliga avkastningen 6-8%, med en risknivå på cirka 9%.

Mer än 30% I SBB

“Trots den placeringsinstruktion Ålandsbanken hade att förhålla sig till vidtog investeringsrådgivaren placeringsåtgärder som resulterade i att den portfölj som skulle vara väl diversifierad och ha en god spridning mellan olika emittenter, i stället viktades med över en tredjedels exponering mot ett enda bolag, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Bolaget lovordades av investeringsrådgivaren i ett e-postmeddelande den 23 augusti 2021 som en kassaflödesmaskin och ett extremt välskött bolag”, står det i stämningsansökan.

Investeringsrådgivaren har också ett nära släktband till SBB, då han är svärson till styrelseordförande Lennart Schuss, vilket DI rapporterat.

SBB:s ordförande Lennart Schuss. Foto Anders Wiklund / TT

Skadeståndskravet på 6,9 miljoner kronor är baserat på en beräkning gjord av Göran Robertson vid Nationellt Centrum för Finansforskning vid Handelshögskolan i Stockholm.

Enligt Robertsons beräkningar så borde värdet på mannens portfölj med den avtalade risknivån ha sjunkit drygt 2,2 miljoner kronor under perioden, jämfört med den faktiska förlusten på drygt 9 miljoner kronor.

“Göran Robertsson har fastställt att SBB stod för mer än 30% av portföljens värde från slutet av december 2021 till slutet av mars 2022. Den 22 februari 2022 var andelen till och med så hög som 38%. Vid samma tidpunkt utgjorde dessutom de två största innehaven, SBB och Investor, 56% av portföljens värde. En så koncentrerad portfölj innebär att förvaltaren tagit stora risker, vilket återspeglas i att portföljens genomsnittliga volatilitet under utvärderingsperioden var 34%”, står det i stämningsansökan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group