SBAB: Inflationstoppen är i praktiken nådd – så hög blir bolåneräntan

SBAB justerar nu upp sin prognos för styrräntan och tror att Riksbanken kommer att behöva höja lite snabbare i närtid, men bedömer att styrräntan toppar på 2,5% i februari.
SBAB: Inflationstoppen är i praktiken nådd – så hög blir bolåneräntan - WEB_INRIKES
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: TT

Med anledning av den fortsatt höga inflationen har nu den statliga bolånejätten SBAB justerat upp prognosen för styrräntehöjningarna i närtid:

“Inflationen har tyvärr fortsatt att komma in på mycket höga tal. Även om vi tror att toppen i praktiken är nådd – är det besvärande att vi inte ser framför oss någon snabb nedgång i närtid. Vår bedömning är nu därför att Riksbanken kommer att behöva höja styrräntan lite snabbare i närtid jämfört med vår föregående prognos men att styrräntan sedan toppar på 2,5% i februari. I september nästa år tror vi dock att Riksbanken tvingas ta ett steg tillbaka för att dämpa den kraftigt negativa effekten av räntehöjningarna. Vi bedömer att en långsiktigt välavvägd nivå på styrräntan ligger på 2%, skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i senaste Boräntenytt.

Banken konstaterar också att en hårdare konkurrens om bolånekunderna fortsatt ger låga bolånemarginaler som nu är i paritet med de låga nivåerna under finanskrisen 2008-2009.

“Att storbankerna fortfarande redovisar höga räntenetton beror troligen på att det funnits en tröghet i att höja inlåningsräntorna, vilket inte är en hållbar situation när fler och fler andra banker höjer inlåningsräntorna”, säger Boije.

När det gäller valet av räntebindningstid bedöms rörlig ränta och ett års bindningstid vara ekonomiskt likvärdiga alternativ givet prognosen:

“Jag ger aldrig råd om val av räntebindningstid i enskilda fall, men mitt allmänna råd är att titta på olika ränteprognoser och samtidigt väga in att osäkerheten i bedömningarna är ovanligt stor just nu”, säger Robert Boije.

Banken bedömer att den rörliga bolåneräntan går upp till 3,5% i november för att sedan stiga till som mest 4% under våren nästa år. Femårsräntan väntas gå upp till som mest 5% under tidig vår för att därefter sjunka tillbaka något under resten av året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.