SBAB: Rörlig boränta allt mer populär

Drygt 80 procent bolåntagarna valde den kortaste räntebindningstiden under februari. Det är den högsta noteringen på fem år.

Andelen bolånetagare hos SBAB som valde den kortaste räntebindningstiden (3 månader) ökade under februari till 82 procent från 71 procent månaden innan. Det är den högsta andelen sedan i mars 2010, uppger SBAB Bank i sin månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

“Riksbankens räntesänkning och signaler om att räntan ska hållas låg under lång tid har fått effekt på bolånetagarnas val av räntebindningstid. Det senaste halvårets trend mot en ökad andel längre räntebindningstider har brutits och andelen som väljer rörlig ränta är nu högre än på många år”, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Utfallet för november-januari har påverkats av ett kampanjerbjudande på femårig räntebindningstid, där listräntan från mitten av november till mitten av december tillfälligt sänktes med 0,65 procentenheter.

“Trots detta är uppgången för andelen rörlig ränta under februari anmärkningsvärd”, skriver SBAB.

Andelen som valde mellanlånga räntebindningstider mellan 1 och 4 år uppgick till 14 procent (16 procent förra månaden) medan andelen som valde de längsta bindningstiderna på 5 till 10 år var 4 procent (14).

“Tidigare har vi kunnat se en tendens till att nya bolånetagare minskat sin ränterisk något och att det funnits ett visst intresse för att skydda sig mot ränteuppgångar. Men under den senaste månaden verkar fördämningarna återigen ha släppt och riskbenägenheten stigit brant”, tillägger Tor Borg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.