SBAB: Riskerna med hushållens bolåneskulder överdrivna

Statliga bolånejätten SBAB skriver i en rapport att riskerna kring hushållens bolåneskulder som framförts av svenska myndigheter och en del internationella organisationer är överdrivna.
SBAB: Riskerna med hushållens bolåneskulder överdrivna - SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto:
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: SBAB / Jonas Ekströmer / TT

“De risker som myndigheterna påtalat under många år har inte materialiserats, trots stora variationer i ränteläget, pandemi och skenande inflation i kölvattnet av Ukrainakriget. Vår nya rapport visar tydligt att bolåneskulderna är betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar, och därmed mindre riskabla för svensk ekonomi, än vad Riksbanken och Finansinspektionen har gjort gällande”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

I rapporten framgår det att mindre än hälften av hushållen i Sverige har ett bolån, ungefär 40 procent, varav bara 14 procent har ett bostadslån som överstiger 2 miljoner kronor.

“En tydlig majoritet av bolånetagarna har förhållandevis små lån och det är samtidigt få som har mycket stora bostadslån. Bostadsägare i Sverige har dessutom i låg grad belånat sina bostäder för konsumtion och har därtill, sett i ett internationellt perspektiv, ett mycket stort sparande”, säger Boije.

Vidare visar undersökningen att 77 procent av hushållen skulle kunna se bostadspriserna falla med över 30 procent utan att bolånen överstiger värdet på bostaden.

“Belåningsgraderna kan knappast anses utgöra vare sig en stor risk för svensk ekonomi eller för majoriteten av Sveriges bolåntagarhushåll” säger Boije.

I SBAB:s rapport används bland annat nya data från UC, Booli och Kantars Sifopanel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander