SBAB: Jämn bild kring prisutvecklingen bland mäklare – ”Fler tror på utökat utbud”

Mäklarna är jämnt splittrade mellan de som tror på stigande respektive oförändrade priser under sista kvartalet av 2024. "Det är fler mäklare som tror att utbudet ska öka i förhållande till efterfrågan för bostadsrätter medan det omvända gäller för villor", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
SBAB: Jämn bild kring prisutvecklingen bland mäklare – ”Fler tror på utökat utbud” - Robert boije villapris villa
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Fastighetsbyrån / SBAB

Det visar SBAB:s Mäklarbarometer för fjärde kvartalet.

48 procent uppger sig tro på stigande priser, medan 47 procent förväntar sig att de blir oförändrade. Bara 6 procent av mäklarna ser sjunkande priser framför sig.

“Prisoptimismen är lite större för villor än för bostadsrätter. Sett till normala säsongsmönster bör dock bostadspriserna sjunka under det sista kvartalet. En tolkning av svaren kan vara att mäklarna tror att det efter ett par tunga år på bostadsmarknaden finns ett uppdämt behov av att byta bostad som möjligen kan hålla uppe bostadspriserna mer än vad som är normalt för årstiden”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Jämfört med förra mätningen i juni har Riksbanken hunnit sänka styrräntan två gånger. Mäklarna bedömer dock att dessa åtgärder i första hand kommer att gynna aktiviteten på bostadsmarknaden snarare än att leda till höjda bostadspriser.

Vad gäller utbudet har det varit rekordstort under året, och väntas öka ytterligare under sista kvartalet. 72 procent av mäklarna tror på ett ökat utbud av bostadsrätter och 59 procent av villor. Samtidigt tror 61 procent av mäklarna på att efterfrågan på bostadsrätter kommer att öka, och 65 procent för villor.

“Det är fler mäklare som tror att utbudet ska öka i förhållande till efterfrågan för bostadsrätter medan det omvända gäller för villor. Många bostadsrättsföreningar står inför ett fortsatt behov av att behöva höja månadsavgifterna. Möjligen återspeglas det i mäklarnas lite mer negativa syn på utbuds- och efterfrågeförhållandet för bostadsrätter jämfört med villor och även i den större prisoptimismen på villasidan”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.