SBAB: FI blundar för viktig forskning – amorteringskravet ska självklart pausas

Sverige borde självklart sätta paus på amorteringskravet för hushållen. Det skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett debattinlägg hos SvD.
Robert Boije om landets boprisfall.
SBAB:s Robert Boije.

Det är senast på fredag som Finansinspektionen, FI, skall återkomma kring frågan om amorteringskraven och bolånetaket. Uppdraget att se över dessa punkter har kommit från regeringen. Men redan i helgen meddelade generaldirektören Erik Thedéen via Ekots Lördagsintervju att myndigheten inte kommer att föreslå någon generell lättnad i amorteringskravet. Däremot kan exempelvis höga elpriser vara ett skäl för banker att i enskilda fall pröva tillfällig amorterings­lättnad, uppgav den blivande riksbankschefen.

SBABs chefsekonom är kritisk.

“Det finns inga skäl att tro att införda kredit­restriktioner väsentligt har minskat de påstådda finansiella stabilitets­riskerna”, skriver han och hänvisar till diverse forskningsrapporter.

“I rådande läge är det en självklarhet att amorterings­kravet bör pausas. Huvudsyftet med amorterings­kraven är enligt FI att undvika en situation där högt skuldsatta hushåll drar ned sin konsumtion kraftigt. Vi har nu en situation då höga livsmedels-, el- och drivmedels­priser till följd av ett krig lett till ett fall i just hushållens konsumtion”, skriver han och fortsätter.

“Om FI menar allvar med sitt ursprungliga syfte bakom amorterings­kraven bör de i rådande läge lätta på kraven och inte överlämna det ansvaret till bankerna.”

Han är också kritisk till Riksbankens och FI:s bedömning om att slopade amorteringskrav kan leda till inflation.

“Det är en illa underbyggd slutsats. Sett till hela befolkningen är det en liten andel hushåll som omfattas av amorterings­kraven. Att lätta på dem kommer därför att ha marginell effekt på inflationen och därmed Riksbankens styrränta.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF