SBAB: Budgivningen på bostäder nära normal igen

Temperaturen stiger på bostadsmarknaden, enligt SBAB och Booli. Utbudet är fortsatt stort, men villaförsäljningarna var i september på en närmast normal nivå igen.
SBAB: Budgivningen på bostäder nära normal igen - fastighet hus Stockholm, Sweden. Panorama of the old town and church
Foto: SBAB

Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att uppgången går i maklig takt, även om det stora utbudet fortfarande tynger.

“Budgivningen i termer av antalet budgivare och budpremier, låg i september på närmast normala nivåer igen. En stor ljusglimt är att antalet uppskattade villaförsäljningar ser ut att ligga på en, i stort sett, normal nivå igen för Sverige som helhet”,  säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

I Stockholms innerstad är marknaden för lägenheter i stort sett tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös innerstadsområden ligger dock en bit efter Stockholm i återhämtningen. I Malmös innerstad föll temperaturen om än marginellt i september.

INGEN RAKETFART

“Temperaturen på lägenhetsmarknaden stiger inte direkt med någon raketfart. Det gäller både för Sverige som helhet och i storstadslänen”, säger Boije.

Antalet villaförsäljningar ligger på en i stort sett normal nivå igen för Sverige som helhet, men det ser betydligt trögare ut när det gäller antalet sålda lägenheter.

“Riksbankens räntesänkningar – både redan gjorda och de förväntade kommande sänkningarna – verkar inte ha satt något rejält avtryck så här långt, konstaterar Boije.

Läs mer: Lägenhetspriserna stiger – nu spår mäklarna en stark höst: ”Vänta inte för länge”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör