Intervju Saudiarabien
Saudierna ökar tempot i megasatsningarna – hoppas på svenska miljarder
"Utländska investeringar i Saudiarabien är viktigt och det är en enorm möjlighet för svenska företag", säger landets ambassadör Enass Alshahwan.
Deadlinen närmar sig för Saudiarabiens gigantiska omställningsprojekt Vision 2030, som presenterades av kronprins Mohammed bin Salman för åtta år sedan. Planen är att diversifiera ekonomin och minska beroendet av oljeintäkter. Bland annat genom att satsa på alltifrån turism och förnybar energi till egna tillverkningsindustrier och gruvnäring. Hittills har saudierna påbörjat projekt till ett värde av cirka 1 300 mdr amerikanska dollar, enligt konsultfirman Knight Frank.
Men för att nå flera av de högt uppsatta målen krävs ännu mer. Exporten utanför oljesektorn växer inte lika fort som planerat och flera av megasatsningarna har blivit försenade. Landet ligger även efter när det gäller att attrahera utländskt kapital till projekten. De utländska direktinvesteringarna måste fyrdubblas för att nå målet om 100 mdr dollar per år till 2030.
Detta är särskilt viktigt då kungarikets egna ekonomiska muskler har försvagats av det sjunkande oljepriset de senaste två åren. IMF bedömer att saudierna behöver ett oljepris på 100 dollar per fat för att balansera sin budget, vilket är 27 dollar mer än den nuvarande nivån.
Imponerad av Epiroc
Landets ambassadör i Sverige, Enass Alshahwan, medger att oljepriset har varit en utmaning. Men hon understryker att motvinden inte kommer få någon påverkan på satsningarna inom Vision 2030.
“Det beror på att vi har en strategisk plan för hur vi ska hantera investeringarna, och genom att attrahera utländskt kapital och växa i andra sektorer kommer vi att bli mer motståndskraftiga.”
Saudiarabien har dragit igång en charmoffensiv för att få fler utländska företag att investera i landet, och därigenom dela den ekonomiska bördan för omställningen. Investeringsministern Al-Falhi besökte Sverige för två veckor för att pitcha in möjligheterna i landet till svenska företag. Ett av dessa var gruvutrustningsbolaget Epiroc.
“Han var mycket imponerad av deras teknologi. Sverige har väldigt avancerade gruvföretag och jag vet att det finns ett enormt intresse av det i Saudiarabien”, säger Enass Alshahwan.
Enligt ambassadören är omkring 70 svenska företag på plats i Saudiarabien och sysselsätter 2 000 anställda, däribland Ericsson, Astra Zeneca, ABB och Sweco. Men hon hoppas att det ska bli betydligt fler.
“Vi fokuserar på att överföra kunskap inom framför allt industrier och innovativ teknik, och jag tror att detta är något som svenska företag är riktigt bra på.”
Planetens största byggmarknad
Konsultfirman Knight Frank bedömer att Saudiarabien kommer bli planetens största byggmarknad mellan 2028 och 2030, då Vision 2030 går in på sluttampen med en mängd infrastrukturprojekt. Enass Alshahwan beskriver hela landet “som en enorm byggarbetsplats”.
“Vi ser stora möjligheter för svenska företag inom våra infrastruktursatsningar. Men egentligen finns det möjligheter inom i praktiskt taget varje område av ekonomin. Jag vet att många svenska teknikföretag är särskilt intresserade av våra futuristiska projekt, där vi bygger framtidens stad som är 100% hållbar”, säger Enass Alshahwan.
Hon syftar på ökenprojektet Neom, som beräknas kosta minst 1 500 mdr dollar att bygga. Neom består av flera delar. Den kanske mest iögonfallande är “The Line” som ska bli en 170 kilometer lång linjär stad utan vägar, bilar eller utsläpp. En annan del är “Oxagon” – en flytande industristad vid Röda havet.
Grön teknik är avgörande för att Saudiarabiens visioner ska bli verklighet. Enass Alshahwan betonar att Saudiarabien ser Sverige som en ledstjärna inom den gröna omställningen. Världens största oljeproducent har som mål att nå nettonollutsläpp till 2060.
Vad kan ni dra för lärdomar av de motgångar som skett i Sverige kopplat till den gröna omställningen, med Northvolt som det främsta exemplet?
“Jag hoppas att allt kommer lösa sig för dem. Utmaningar och förseningar uppstår. Om vi behöver ändra vår tidsplan eller färdväg kommer vi att göra det, men vi är fullt beslutna att nå vår destination.”
“Modernt slaveri”
Kronprins Mohammed bin Salman håller i taktpinnen för omställningen via den statliga investeringsfonden PIF, som har över 900 mdr dollar i tillgångar. De senaste åren har fonden varit ute på en uppmärksammad köpräd i Europa, men nyligen meddelades det att fokuset ska riktas om till hemmaplan inför slutspurten av Vision 2030. Andelen utländska tillgångar ska minska från cirka 30 till 20%, och den årliga investeringstakten ska upp från 40-50 mdr dollar till 70 mdr dollar.
Flera människorättsorganisationer har samtidigt larmat om att de storslagna satsningarna kommer med en mörk baksida. Amnesty och Human Rights Watch har tillsammans med fackförbund samlat in över 20 000 vittnesmål om exploatering av migrantarbetare. Det kan handla om alltifrån obetalda löner till dåliga arbetsvillkor och beslagtagna pass.
“Vi kan bevisa att det pågår modernt slaveri och brott mot mänskliga rättigheter i landet”, sa Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande på Byggnads, i somras.
Även kvinnors begränsade rättigheter i landet har varit föremål för skarp kritik. Enass Alshahwan menar att tydliga framsteg görs på området, med hennes egen utnämning till ambassadör som ett exempel. Det kvinnliga arbetskraftsdeltagandet har också ökat kraftigt sedan Vision 2030 lanserades.
När det gäller brotten mot mänskliga rättigheter är ambassadören däremot fåordig.
“Förändring tar tid, och vi genomgår just nu en omvandling inom alla områden av livet i Saudiarabien. Vissa förändringar går snabbare och andra kommer att kräva mer tid”, säger hon.
EKN varnar för låg transparens
Den statliga myndigheten Exportkreditnämnden har nyligen gjort en analys på Saudiarabien. EKN lyfter fram att landet har starka statsfinanser, men att det finns flera saker som svenska företag ska akta sig för. Där nämns bland annat beroendet av oljeintäkterna, bristande transparens inom domstolsväsendet, liksom en “ibland sviktande betalningsvilja” inom offentlig sektor.
Läs mer: Benjamin Dousa: Stor chans för svenska företag att tjäna pengar på den saudiska marknaden
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.