Satsar pengar i rysk såpopera
Vilka investeringar har du gjort?
– Jag har investerat i det ryska riskkapitalbolaget Mint Capital. Det har intressen i mjukvarubolag och ett produktionsbolag med inriktning på såpoperor. Reklammarknaden i Moskva går som tåget. En förstärkt och klarlagd lagstiftning gör att den ryska ekonomin går starkt framåt. De har en väldigt stark framtidstro.
Finns det andra sektorer som är intressanta i Ryssland?
– Fastigheter tror jag på. Där finns nu en tydlig lagstiftning som gör att utländska investerare kan göra en vettig analys av fastighetsmarknaden i Moskva. Med ett regelverk på plats kommer pengarna att strömma in från utländska investerare och det för med sig stigande priser.
Varför gör du inte riskkapitalinvesteringar i Sverige?
– Det är för svårt och arbetskrävande eftersom marknaden inte längre går uppåt. Man måste vara energisk för att lyckas, det är snarast ett fall för proffs som har hela dagarna på sig att sköta om sina investeringar. Jag föredrar att satsa på en marknad som har skjuts uppåt. Det är alltid mycket lättare om det går upp.
Varför har du skrivit boken?
– Jag ville inte bara skildra ett enskilt företags uppgång och fall utan sätta in det i ett ekonomisk-historiskt perspektiv. Börsbubblans ursprung går att spåra bakåt i tiden till den tekniska utvecklingen och avregleringarna som startade i USA på 1970-talet. Jag och min medförfattare vill försöka göra det som hände begripligt för en större krets.Detta var Altitun
oo Altitun bildades 1997 av en grupp forskare på forskningsinstitutet IMC i Kista som hade nära koppling till KTH och Linköpings universitet.
oo Bolagets plan var att utveckla och sälja en speciell laserteknik som bland annat kunde användas vid långdistanskommunikation med fiberoptik, grunden i det moderna globala informationsnätverket.
oo Den så kallade avstämbara lasern spåddes en lysande framtid då den kunde sända information på flera våglängder samtidigt och därmed ge hög kapacitet till lägre pris.
Här är faktorerna som samverkade till att Altitun såldes för 8 miljarder kronor.
Bolagsfaktorer
oo Försäljning genom budgivning pressade upp priset.
oo Andra bolagsaffärer i sektorn skedde till skyhöga värderingar.
oo Altitun hade en “överhet” produkt som låg rätt i tiden.
oo Köparens finansiella rådgivare understödde värderingen.
oo Köparen agerade under tidspress.
oo Altitun var kända i branschen genom kontinuerlig uppvaktning av intresserade köpare/investerare.
Omvärldsfaktorer
oo Börsbubblan var som mest uppblåst och köparna kunde betala med högvärderade aktier som valuta.
oo Telekom- och kommunikationssektorn hade extremt god tillgång på kapital, vilket ökade efterfrågan på marknaden.
oo Tillväxtprognoserna för kommunikationsbranschen var kraftigt uppskruvade.
oo Framtidsförhoppningarna var generellt högt ställda.
oo Traditionella nyckeltal och vinstkrav kom i andra hand.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.