Hållbarhet
Sasja Beslik: Varför investerar inte Sverige bara i kärnvapen?
”Ska vi skydda Sverige på riktigt eller ska vi spendera 3,5% av BNP på vapen som ändå inte anses kunna skydda oss?”

Sedan krigsutbrottet har rusningen till försvarsaktier accelererat och kurserna skjutit i höjden. Som ett pärlband har kapitalförvaltares investeringsmandat flyttats mot sektorn – inklusive bolag inom så kallade kontroversiella vapen, som länge varit placerade på svarta listan.
Nyligen berättade Danske Bank om bankens nya giv för sina fonder. Investerarnas intresse och nya inställning till försvarsindustrin angavs som skäl.
Sasja Beslik är inte förvånad.
”Allt som går att tjäna pengar på kommer förvaltare investera i. Det som är märkligt är att de vill kalla det för hållbara investeringar. Som om de behöver hitta någon form av tröst i det de gör. Det vill säga investerar i bomber och kulor.”
Han är inte emot att investera i vapen i sig, men att kalla det hållbart går han inte med på. För en av de grundläggande principerna i hållbarhet är att ”do no harm”, understryker han.
Vill man stödja försvar av den demokratiska världen finns det andra sätt. Han föreslår köp av statsobligationer i de länder som tillverkar mest vapen – USA, Storbritannien, Frankrike och Sverige.
”På så sätt göder man inte vapenindustrins eget intresse utan stödjer länder i deras förmåga att försvara sig. Det är också länderna som har rätt att bruka dessa vapen, inte bolagen. Vapenindustrin har alltid varit väl kapitaliserad, de har inte saknat pengar, utan kunder och krig”, säger han.
Svenska börsbolag får underkänt
Beslik är sedan tre år tillbaka investeringschef på japanska SDG Impact Japan.
”Vi investerar i bolag som kopplar hållbarhet till sin affär, sina produkter och tjänster. Inte i bolag som har A i rapportering. Avkastningen, i absoluta termer, i fonden som jag förvaltar har varit 35% på 3 år. Det är inga siffror jag skäms för. ESG ger bra avkastning när den görs på riktigt”, säger han.
Men de svenska börsbolagens hållbarhetsarbete ger han inte mycket för. De jobbar bara med ESG som compliance, inte som affärsstrategi, menar han.
”Inga svenska bolag har en value proposition för hållbarhet som är värt vatten. De vet inte ens vad det betyder. Många trycker rapporter, men kan inte svara på hur de tjänar pengar på hållbarhet. Om det inte finns ett affärsvärde – då är det värt noll”, säger Sasja Beslik.
”ESG är ingen turistbransch”
Beslik välkomnar att det skakar i branschen eftersom det kommer tvinga bort oseriösa aktörer. Därefter kommer den riktiga fighten tillbaka, menar han. För han är övertygad om att ESG är det enda sättet att bedöma en investerings negativa effekter på omvärlden.
”ESG-turismen har varit en populär sysselsättning för många i finansbranschen de senaste fem åren. Fina konferenser, bra betalt för usla produkter, och fint att kunna berätta för alla att hållbarhet är viktigt. Nu är turistsäsongen över”, konstaterar han.
Sasja Beslik har varit med länge och sett hur pendeln kring etiska, hållbara och ansvarsfulla investeringar har slagit än hit och än dit. Han tror på att tiden innan den geopolitiska turbulensen, då vapen och försvar valdes bort av investerare, kommer tillbaka. Men det kommer ta tid.
”Tror vi på riktigt att fler vapen kommer att göra oss säkrare? Varför inte köpa det ultimata vapnet, kärnvapen? ”, säger han och fortsätter:
”Det verkar bara vara kärnvapenländer som pratar med varandra och har respekt för varandra. Statens roll att skydda sina medborgare kan inte sluta vid halvmesyrer. Ska vi skydda Sverige på riktigt eller ska vi spendera 3,5% av BNP på vapen som ändå inte anses kunna skydda oss?”
Vad gör dig mest upprörd runt de här frågorna?
”Att våra demokratiska system avvecklas inför öppen ridå, medan folk hellre tittar på Love is Blind än försvarar det som är otroligt viktigt för vår fortsatta existens. Och att alla dessa ESG-experter och förståsigpåare som nyligen slog sig för bröstet nu sitter tysta med svansen mellan benen och håller i sina stolar. ESG är inte en karriärmöjlighet, det är ett kall. Det gör ont och det är tungt men det ger mycket också.”
Fakta: ESG är akronym för Environmental, Social, and Governance, och står för miljömässiga sociala och styrningsmässiga faktorer som investerare tittar på när de gör investeringar. ESG är tänkt att användas för att förstå hur ett företag eller en investering påverkar samhället och miljön.
Läs också: Miljardresultat för Svenska kyrkan – men väljer bort försvarsaktier
Ivar Arpi: Försvarsbolagens ESG-status är ett strategiskt hot
Försvars-ETF:er miljardtankar i Saab – jätte seglar upp som storägare
Miljardärerna med på försvarsrallyt – hon har gjort 370% på tre år
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.