Sänkt kreditbetyg hotar Vattenfall

Statliga Vattenfalls kontroversiella förvärvsiver i Tyskland och Polen sätter djupa spår i bolagets finanser. Nyligen tvingades Vattenfall ställa in ett obligationslån på fem miljarder kronor. Låneberget har vuxit kraftigt och kreditbetyget hotas att sänkas.

Samtidigt hotar kreditvärderingsinstituten med att gradera ned Vattenfalls lån. Det skulle placera Vattenfall i den europeiska bottenligan bland kraftbolagen.

Totalt har Vattenfall spenderat 50 miljarder kronor på förvärv de senaste två åren. Lånebördan har samtidigt vuxit med 35 miljarder kronor till närmare 80 miljarder kronor.

Obligationsemissionen på 500 miljoner euro med förfall 2008 skulle placeras på eurobondmarknaden. Valet av tidpunkt kunde knappast ha varit sämre. Vattenfalls finansavdelning träffade olika kunder i början av september. Priset skulle klubbas den 12 september. Efter terroristattacken mot World Trade Center togs beslutet att avvakta.

”När vi sjösatte beslutet räknade vi med att kunna placera lånet till en kreditspread på cirka 80-83 räntepunkter. Men osäkerheten växte och den tolfte såg vi priser på 110 punkter. Vi är inte pressade att ta lån just nu så det kändes rätt att avvakta”, säger Anne Ahlberg, VD för Vattenfall Treasury.

I somras låg spreaden på drygt 80 punkter.

Omräknat till verkligt marknadspris betyder det att Vattenfalls obligation 2008 skulle ha hamnat nära 5,55 procent. Då inkluderas både så kallad swapspread och tyska statspapper, vilket tillsammans ger 445 räntepunkter utöver de 110 punkterna för Vattenfalls egen obligation.

Vattenfall hade dubbelt otur med sitt obligationslån. Den 26 september kom beskedet att bolagets storsatsning på den tyska marknaden inte skulle bli så enkel att fullfölja som omvärlden förespeglats.

Den amerikanska samarbetsparten Mirant hoppade av och kraftbolaget Bewag, där Mirant och Vattenfall äger hälften var, kunde inte längre på ett enkelt sätt integreras i den nya kraftjätten Neuer Kraft. Vattenfall har betalat 10 miljarder kronor för sin ägarandel i Bewag och kan framöver bara räkna med vanlig utdelning istället för ett säkert kassaflöde från 2,2 miljoner elabonnenter.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor satte förra veckan upp Vattenfall på bevakningslistan med risk för nedgradering från A- till BBB+. Fullföljs nedgraderingen kan Vattenfall sannolikt räkna med högre lånekostnad.

En nedgardering betyder också att Vattenfall hamnar i bottenligan bland de västeuropeiska kraftbolagen. De flesta kraftbolagen har kreditbetyg kring A+/AA-, det vill säga tre eller fyra steg över den gradering Vattenfall snart riskerar att få. Vid årsskiftet hade Vattenfall en rating på A+.

Vattenfall har fortfarande som uttalad ambition att behålla en stark kreditvärdighet med lägst A-. Det är vad ägaren svenska staten kommunicerar via tjänstemännen på näringsdepartementet. Vattenfalls VD Lars G Josefsson försäkrade förra veckan att den spräckta affären med Mirant inte kommer att innebära några extra finansiella åtagande.

Men Vattenfalls dilemma börjar bli tydligt. Någon möjlighet att finansiera den tyska satsningen med eget kapital finns inte så länge regeringen stängt vägen för Vattenfall att rikta en emission till aktiemarknaden. Kvarstår gör möjligheten att ytterligare höja ambitionen att sälja av icke strategiska tillgångar i de tyska kraftbolagen.

Anne Ahlberg väljer själv att tona ner betydelsen av en kreditvärdighet på A-nivå.

”Upplåningskostnaden är inte helt kopplad till ratingsinstitutens kreditbetyg. Det handlar mycket om marknadspsykologi. Det viktiga för oss är att vi har flexibilitet och kan få de lån vi vill ha när vi själva väljer”, säger Anne Ahlberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG