Saniona missar målet: 63% av emissionen tecknad

Forskningsbolaget Saniona efterfrågade 140 Mkr av aktieägarna i sin företrädesemission av units, men fick in 89 Mkr. Emissionsguiden hissar en avslutande flagga.
Saniona missar målet: 63% av emissionen tecknad - Saniona
Utfallet i Sanionas företrädesemission blev 63%.

Totalt tecknades 58% av Sanionas företrädesemission med stöd av uniträtter och 5% av emissionen utan stöd av uniträtter. Det innebär att 63% av emissionen tecknades och att Saniona får in närmare 89 Mkr innan emissionskostnader . Det är långt från de 140 Mkr som man bad aktieägarna om.

Sanionas aktiekurs har under teckningsperioden varit mycket volatil, vilket delvis kan förklara den relativt svaga teckningsgraden.

I bolagets prospekt angavs det att emissionskostnaderna skulle bli 16 Mkr vid full teckning. Det står dock inte vad emissionskostnaderna landar på i bolagets pressmeddelande om utfallet. Det hade varit önskvärt med bättre transparens kring detta.

Emissionsguiden har tidigare hissat två flaggor för emissionen. En för “Kapitalbehov i trängt läge” och en för “Dåligt garantiupplägg”. Eftersom emissionen var säkrad till 60%, bland annat genom bottengarantiupplägg, kommer dessa garantiåtaganden inte att tas i anspråk.

Afv hissar dock en tredje och sista flagga för emissionen på grund av just teckningsgraden: “Ej fulltecknad emission”. Den generella formuleringen för den flaggan är:

“En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.”

Därmed avslutar Emissionsguiden sin bevakning av Sanionas företrädesemission.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.