Sandviks mjukvaruaffär går starkt – VD: ”Kommer stärka vår position ytterligare”

Sandvik rapporterar minskade intäkter, men VD Stefan Widing är optimistisk om framtiden och talar sig varm om mjukvaruaffären. "Jag räknar med att vi kommer stärka vår position ytterligare", säger han till Affärsvärlden.
Sandviks mjukvaruaffär går starkt – VD: ”Kommer stärka vår position ytterligare” -
Sandviks VD Stefan Widing. Foto: Sandvik

Industrikoncernen Sandvik redovisar en omsättning på över 31 mdr kronor. Det utgör en minskning med 2,6% jämfört med samma period i fjol. Utfallet kan jämföras med Bloombergs analytikerkonsensus som låg närmare 32 mdr kronor. Vinst före skatt blev 5,1 mdr kronor (5,4) och den organiska försäljningstillväxten var -2% (12). Orderingången ökade däremot med 2,1% till över 3,2 mdr kronor.

Börsen reagerade svagt negativt på rapporten och aktiekursen har i skrivande stund sjunkit med 0,7%.

Minskade intäkter men ökad orderingång, hur går det ihop?

“Inom gruvindustrin är det ofta en tidsskillnad mellan när man får en order och när man gör själva leveransen. En positiv orderingång kan leda till ökad försäljning längre fram”, förklarar VD Stefan Widing för Affärsvärlden.

SATSAR DIGITALT

En stark utveckling inom mjukvaruaffärer lyfts fram som en höjdpunkt i delårsrapporten. Segmentet har ökat tvåsiffrigt jämfört med samma period föregående år.

“Våra programvaror inom digital tillverkning, metodologi, gruvplanering och automation har gått starkt det här kvartalet”, säger Widing.

Under kvartalet har bolaget fortsatt att investera i digitala lösningar för automation av gruvdrift under jord, bland annat genom systemet AutoMine.

“AutoMine är redan den ledande lösningen vad gäller automation i underjordsgruvor och vi har gjort två viktiga releaser det här kvartalet. Jag räknar med att vi kommer stärka våran position ytterligare”, kommenterar VD:n.

GEOPOLITISK OSÄKERHET

Under kvartalet har Sandvik meddelat förvärvet av det amerikanska bolaget PDQ som tillverkar fixturer och verktyg.

“PDQ tillverkar avancerade fixturer som gör att man inte behöver byta verktyg lika ofta. Förvärvet stärker vårt helhetserbjudande i USA”, säger Widing.

Samtidigt identifierar VD:n geopolitiska utmaningar som det största hindret för företagets framtida utveckling.

“Det är ett osäkert läge och det skapar naturligtvis också en osäkerhet i organisationen. Vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra helt enkelt”, säger han.

MED PÅ RYSK LISTA

I början av juni var Sandvik ett av fem svenska industribolag som blev kallade till Utrikesdepartementet efter anklagelser om att ha exporterat sanktionerade varor till Ryssland. Stefan Widing berättar att bolaget gjort en egen undersökning och inte funnit några bevis som stödjer påståendet.

“Vi har själva utrett den del av informationen som berörde oss och vi har inte kunnat hitta någon koppling mellan Sandvik och partners som vi själva har sanktionerat”, säger han.

Sandvik, Mkr Q2-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023 Förändring
Orderingång 32 354 31 675 2,10% 31 660 2,20%
Nettoomsättning 31 419 31 618 -0,60% 32 243 -2,60%
Organisk försäljningstillväxt, procent -2 12
Justerat ebita 6 149 6 253 -1,70% 6 599 -6,80%
Justerad ebita-marginal 19,60% 19,80% 20,50%
Justerat rörelseresultat 5 688 6 109 -6,90%
Justerad rörelsemarginal 18,10% 18,90%
Nettoresultat 3 462 3 326 4,10%
Resultat per aktie, kronor 2,76 2,65 4,20%

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.