Sandström om Riksrevisionens nya rapport: LKAB tänker efter före

Statliga gruvjätten LKAB står och väger gällande satsningen på fossilfritt stål. Osäkerheterna är i dagsläget många, att bolaget först analyserar och därefter agerar är ett gott tecken. Hellre grundligt förarbete än Northvoltshaveriet och eftertankens kranka blekhet, skriver Christian Sandström i en kommentar.
Sandström om Riksrevisionens nya rapport: LKAB tänker efter före - cs-nv-riksgalden (11)
Statliga LKAB tvekar inför sin jättesatsning på fossilfritt stål. Ett gott tecken, skriver Christian Sandström. Foto: TT/Claudio Bresciani

Gruvbolaget LKAB:s styrelseordförande Anders Borg kommenterade idag bolagets satsning på fossilfritt stål. Detta delvis apropå den rapport som Riksrevisionen släppt avseende projektet. Till Di säger Borg:

”Vi måste känna oss trygga i att långtidspriserna för både vätgas och koldioxid håller måttet för de lönsamhetskrav vi har.”

Enligt Borg är styrelsens bedömning att det bland annat återstår många frågetecken gällande storskalig produktion av vätgas. Detta poängteras även i Riksrevisionens rapport.

Klokt att tveka

Det hade varit konstigt om inte LKAB tvekade i dagsläget. Ute i världen ser vi hur stora etablerade ståltillverkare som ArcelorMittal och ThyssenKrupp backar undan från vätgas – trots miljardstöd. I höstas lade även australiska Fortescue sin stora vätgassatsning i Kanada i malpåse.

Affärsvärlden har dessutom rapporterat om Vargas-ägda Stegras problem med bland annat vätgasdelen vid sin anläggning i Boden.

Lägg sedan till betydande makroekonomisk och säkerhetspolitisk osäkerhet som påverkar EU-kommissionens prioriteringar under de kommande åren.

Allt annat än tveksamhet i den här situationen vore egendomligt.

LKAB tänker efter – före

Forskning inom entreprenörskap har visat att entreprenörer ofta agerar först och därefter analyserar.

Inom IT är detta naturligt och nödvändigt – kostnaderna för att ha fel är ofta små och det är enkelt att ändra i en programvara längs vägen. En dynamisk omvärld kräver också att IT-entreprenörer agerar flexibelt.

Dessa normer blir problematiska om de överförs till industriell kapitalism som kräver stora investeringar i ett tidigt skede. När det gäller stora kapitalslukande projekt behöver läxan göras ordentligt – från början.

Northvolt kunde utvecklas till den största konkursen i modern tid delvis på grund av alltför snabb uppskalning, en slapp inställning till kvalité och undermåligt förarbete. Önskedrömmar fick löpa amok i den gröna omställningens namn.

Vi vet inte i vilken utsträckning LKAB har tagit intryck av Northvolthaveriet eller den kritik mot Hybrit-satsningen som framkommit i olika analyser och rapporter.

Hursomhelst inger det hopp att Riksrevisionen följer upp sitt arbete och att LKAB signalerar eftertänksamhet. Hellre grundligt förarbete än eftertankens kranka blekhet.

Läs mer:

Afv dissekerar LKAB: “historisk kapitalförstöring?”

LKAB-cheferna ropar Eureka!

Problem på flera områden där Stegra petat nyckelpersoner

Ståljätten tror inte längre på vätgas

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.