Sandström: EU-pengar och finansiella innovationer bakom Northvolt och Stegra

EU-medel ligger delvis bakom Northvolts och Stegras snabba expansion. För att få tillgång till dessa har det krävts finansiella innovationer och nya affärsmodeller, skriver Christian Sandström.
Sandström: EU-pengar och finansiella innovationer bakom Northvolt och Stegra - cs-nv-riksgalden (3)
Finansiell innovation ligger bakom att Vargas-bolagen Stegra och Northvolt med Peter Carlsson fått loss stora EU-pengar. Foto: TT.

I efterhand är det anmärkningsvärt hur snabbt Northvolt kunde expandera. En så snabb tillväxt hade inte varit möjlig utan betydande kapitaltillförsel, inte minst från EU-organ såsom Innovationsfonden och Europeiska Investeringsbanken (EIB).

Det är dock känt sedan länge att EU-medel är en djungel av ansökningsförfaranden och byråkrati. Men det verkar ha uppstått nya aktörer på finansmarknaden som hittat sätt att få loss pengar från Bryssel.

Låt oss borra djupare i de finansiella innovationerna som verkar ha bidragit till Vargas-bolagens tillväxt. InnoEnergy framstår i sammanhanget som en intressant spelare.

Snabb uppskalning

Northvolt gick från 50 till 5 860 anställda på sju år 2017-2023.

En sådan uppskalning är förstås inte möjlig utan tillgång till kapital. Betydande mängder offentliga lån, bidrag och kreditgarantier har frigjorts via EU:s olika institutioner.

Innoenergy – en finansiell innovatör

EU-finansiering är dock som regel förknippad med ökänd byråkrati, inte minst för mindre bolag.

Här verkar den delvis EU-finansierade organisationen InnovEnergy lyckats lösa upp den gordiska knuten runt gröna offentliga medel. När Northvolt fortfarande var en liten startup 2017 skrev man i sin årsredovisning om InnoEnergy:

“Northvolt har under 2017 ingått partnerskap med industriella partners, Energimyndigheten, Vinnova och Innoenergy.”

“One-stop-shop”

På InnoEnergys hemsida beskriver man sig som en “one-stop-shop”-tjänst för startups som vill ta in medel till sin uppskalning. InnoEnergy anger också att man gör det möjligt för företag att “minska teknik- och affärsriskerna för privata investerare”

Företaget beskriver vidare hur deras holistiska förhållningssätt är förankrat i “partnerskap med EU och dess institutioner.”

Sveriges Radio beskriver InnoEnergy i september 2024 som ett “EU-finansierat företag.”

Aktier mot hjälp med finansiering

Bolaget kan erbjuda hjälp med EU-finansiering och i gengäld få betalt i aktier. En sådan möjlighet har utnyttjats i Northvolt. I Northvolts årsredovisning för 2019 skriver bolaget:

“Under 2019 har InnoEnergy utnyttjat sin möjlighet i sitt konvertibla låneavtal att konvertera sitt lån till aktier.”

Skulle hjälpa Northvolt i höstas

InnoEnergy var dessutom en av få större aktörer som under Northvolt-krisen hösten 2024 tydligt proklamerade att man kommer gå in med mer pengar. Till nyhetssajten Impact Loop sade InnoEnergys VD Diego Pavia:

“We’re helping the party – significantly.”

Pavia underströk att investerare måste vara med i både bra och dåliga tider. I höstas ägde organisationen 0,65% av aktierna i Northvolt. Man äger dessutom 0,13% av Stegra.

Nya affärsmodeller

Den växande offentliga finansieringen av grön omställning har skapat ett behov av nya aktörer som hjälper företag att navigera i komplexitet och administration.

InnoEnergy var i stort sett med från början i Northvolt och verkar ha hittat en affärsmodell som gör det enklare för startups att få tillgång till EU-medel. Något som kan ske i utbyte mot aktier.

I takt med att fler ställer frågor gällande hur mycket offentliga medel som försvunnit i Northvolt och liknande bolag kan det bli intressant att granska såna här upplägg framöver.

Affärsvärlden har under veckan sökt InnoEnergy för samtal om bolagets verksamhet.

Läs mer:

Hela Northvolts styrelse avgör

Efter Northvolt stegras insatserna för Mix – och Boden

Stegras fem utmaningar

Tre frågor till Northvolts medgrundare Mix och Lagercrantz

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.