Rennäring
Sametingets ordförande: Då skulle rennäringen kunna dö ut
I ett långt reportage har Affärsvärlden djupdykt i konflikterna som omgärdar rennäringen och konsekvenserna som ny lagstiftning kan få för näringslivet – från vindkraftsutbyggnad till gruvnäring.
Beroende på vem man frågar krävs det mellan 300 och drygt 500 renar för att en renägare ska få större delen av sin inkomstkälla från rennäringen. Enligt Sametingets statistik har 201 personer 300 renar eller fler.
Samtidigt beräknas samebyarna nyttja cirka 240 000 kvadratkilometer enligt statistiken. Det motsvarar drygt 50% av Sveriges areal. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det är en förutsättning för att rennäringen ska finnas kvar.
Är det rimligt att så få personer ska ha inflytande över andra företagsetableringar i halva Sverige?
”Ja, det anser jag. Vill vi ha kvar rennäringen i framtiden? Det tror jag de flesta svarar ja på. Då blir nästa fråga, ska vi ge rennäringen förutsättningar? Ja, det tycker väl de flesta. Och nu har rennäringen jättestora problem. På grund av skogsbruket försvinner den gamla skogen med hänglavar och foderkostnaderna ökade. Nu leder också Ukrainakrisen till ökade drivmedelskostnader. Många renskötare har det mycket tufft och mitt svar är därför att vi måste ta extra hänsyn till rennäringen.”
Men det handlar om en näring som försörjer väldigt få. Slaktvärdet inklusive bidrag uppgår till cirka 90 miljoner kronor om året. Sett till hur stora arealer som krävs är det också en otroligt ineffektiv näring.
”Om vi skulle sluta stötta rennäringen skulle den i stort sett kunna dö ut. Och för den samiska kulturen vore det ett stort bräck. Det är en så tajt koppling mellan näring och kultur. Man måste också kunna se rennäringen som ett viktigt samiskt kulturuttryck.”
Girjasdomen säger att Girjas sameby har ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska på samebyns område ovanför odlingsgränsen och den ensamrätten är grundad på urminnes hävd. Men samer som inte är medlemmar i samebyn får inte den rätten. Är inte det orättvist?
”Jag ser det som en självklarhet att alla samer uppbär rätten baserat på urminnes hävd. Domen säger att det är urminnes hävd som ger samebyn den här rätten. Och då kan man inte hävda att det bara är dagens samebymedlemmar som uppbär den rätten.”
Enligt direktivet ska Renmarkskommitténs utredning analysera det samiska folkets rätt till jakt och fiske – såväl för de samer som i dag är medlemmar i samebyar som för dem som inte är det.
Det kan alltså komma ett beslut om att alla samer ska få samma rätt som Girjas sameby. Men vem ska bestämma vem som är same?
”Idag finns inget definitivt svar på det. Där måste Sametinget sätta ned foten. Men man bör ju kunna hänvisa till ett hemområde.”
Det finns personer vars förfäder bott i dessa områden i hundratals år – men som inte är samer. Varför ska inte dessa personer få dela på jakt- och fiskerättigheter?
”Rätten till jakt och fiske bygger på urminnes hävd. Men jag som politiker kommer naturligtvis att verka för att även icke samer att möjlighet att jaga och fiska. Framför allt för ortsbor. I den omfattning det finns möjlighet och utifrån hur mycket jakt och fiske markerna tål.”
Som samerna bestämmer då?
”Ja, så blir det ju om det visar sig att det är samerna som har ensamrätten”, som man visat inom Girjas sameby säger Håkan Jonsson och fortsätter:
”Jag blir ofta tillfrågad av icke samer varför jag ska ha mer rätt till jakt och fiske än dem. Men det handlar inte om vem som har mer rätt. Det handlar om att jag som same ska kunna göra det mina förfäder har gjort. Precis som du kanske ärver ett företag av dina föräldrar ska jag kunna ärva möjligheten att nyttja land och vatten som mina förfäder gjort. Och det gäller alla samer.”
Nu säljer Girjas sameby jakt- och fiskekort. Det är väl ingenting som samer gjort traditionellt?
– Jo. Min farfars farfar ringade faktiskt in björnar på 1800-talet och lät kustbor komma upp och skjuta björnen mot betalning. Även på senare tid har det förekommit.
Renmarkskommittén diskuterar också rätten till älgjakten. Tycker du att den också ska gå till samerna?
”Det har Renmarkskommittén inte tagit ställning och innan dess vill jag nog se hur vi hanterar den frågan.”
Inom samebyarna gäller i princip en ren, en röst vilket innebär att det fåtal som har mycket renar bestämmer i ekonomiska frågor. Hur ska det gå till i framtiden om samtliga samer ”släpps in”? Vem ska bestämma om exempelvis jakt- och fiskekorten?
”Inom den samiska världen finns det många åsikter om det och det är en fråga vi jobbar med i Sametinget. Men vår utgångspunkt är att de som hållit på med renskötsel ska få fortsätta att göra det – det ska inte samer som står utanför renskötseln styra över. Samtidigt måste samer som står utanför renskötseln ha rättigheten att nyttja land och vatten. De samiska rättigheterna tillhör folket – inte en yrkesgrupp. Men hur man löser det i praktiken är en jättesvår fråga, men som måste lösas.”
Läs också reportaget: ”Som näring går renskötseln inte att försvara”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.