Sålt, köpt nytt och ökat

Avkastningsportföljen har stöpts om något under rapportperioden via en serie affärer. Fyra bolag har lämnat portföljen och ett nytt har tagit plats.
Sålt, köpt nytt och ökat - avkastningsportfoljen-nr-8-2019_binary_6948893.jpg

Året har inletts starkt för Avkastningsportföljen som vid stängning i fredags var upp 13,4 procent sedan årsskiftet, att jämföra med 11,9 procent för index.

Senaste veckan var affärsintensiv för portföljen. Vinster på 21, 17 och 8 procent säkrades i cykliska trion Electrolux, SKF och Trelleborg, samtidigt som positionen i Autoliv stängdes med en förlust på 4 procent.

Kapitalet från avyttringarna gick till ökningar i läkemedelsföretaget Moberg Pharma och bilfixarkedjan Mekonomen, en ny position i e-handelskonglomeratet Qliro samt till en ökad kassaandel.

Qliros bokslut kom in något svagare än förväntat. Framför allt var koncernens nätbaserade klädhandlare Nelly en besvikelse, med svag tillväxt och försämrad lönsamhet. Qliro Financial Services visade däremot fortsatt god tillväxt och Cdon Marketplace var ett glädjeämne med väsentligt stärkt lönsamhet. Lägg därtill ett starkt kassaflöde.

Även med Nelly-blundern ser Affärsvärlden ett väsentligt hög­re värde på Qliro efter den planerade uppdelningen. Portföljen tog position och siktar på att realisera 13–14 kronor per aktie inom ett–två år.

Positionen i Moberg Pharma ökades med 1 000 aktier på 69,30 kronor efter att bolaget aviserat dels en försäljning av OTC-affären och dels ett licensavtal med tyska Bayer kring fas 3-projektet MOB-015, mot nagelsvamp. (Läs mer om vår syn på aktien på sidan 40.)

Mekonomen föll tungt på bokslutet, trots att resultatet redan var känt efter en vinstvarning. Förmodligen var slopandet av bilfixarkedjans tidigare pålitliga utdelning en viktig anledning till kursfallet. Dels blev utdelningsjägare besvikna, dels sänder det signaler om att styrelsen är orolig över bolagets utveckling.

Och på papperet ser ju Mekonomens läge prekärt ut. Rörelsevinsten (ebit) föll med hela 41 procent under fjärde kvartalet och nettoskulden/ebitda når hela 6,4. Normalt är det en utveckling som skulle signalera hög risk för en nyemission.

Här är det emellertid viktigt att poängtera ett par saker:

* Ett bättre vinstmått är ebita-resultatet exklusive engångsposter, eftersom Mekonomens stora förvärv medför såväl avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar som tillfälliga engångsposter. Här noterades i stället en ökning från 132 miljoner till 160 miljoner, drivet av förvärv.

* Förvärvade FTZ och Inter-team har inte varit konsoliderade under ett helår, så ojusterat blir nyckeltalet nettoskuld/ebitda helt missvisande. I samband med förvärvet visade Mekonomen i en presentation på ett ebitda-resultat (proforma) på 1 062 miljoner i den sammanslagna koncernen. Givet en nettoskuld på 4,1 miljarder ger det nettoskuld/ebitda på 3,9 – också det högt, men hanterbart i en relativt stabil affär med goda kassaflöden.

Efter rapporten passade såväl Mekonomens vd som finanschefen på att öka sina innehav. I bokslutet talades också om en stabiliserad efterfrågan under inledningen av 2019.

”För det första halvåret 2019 bedömer vi att marknaden åter kommer växa med 1–2 procent i Norden och 4–5 procent i Polen”, stod det i bokslutet.

Avkastningsportföljen anser att kursfallet är en överreaktion. Mekonomen kommer under 2019 att möta enkla jämförelsetal och går dessutom in i året med en riktigt pressad värdering. Det öppnar för positiva överraskningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF