Sälj ut, sälj ut det gamla året

Ericsson bör kunna visa ett positivt kassaflöde för 2001 efter en smått desperat jakt på kassaflödesgenererande affärer mot slutet av året. Om det blir bonus återstår att se.

Finansavdelningen på Ericsson verkar ha haft bråda dagar att få julklappsäcken till aktieägarna färdig. Arbetet med att inventera vad som skulle kunna säljas för att fylla på kassan verkar sluta med att Ericsson kommer att kunna visa upp ett positivt kassaflöde för helåret 2001.

Huruvida det blir en bonus återstår att se. Den sista och största affären på runt 7,6 miljarder kronor är uttryckligen inte bonusgrundande. I övrigt verkar det mycket oklart precis hur, och i så fall hur mycket, som anställda med en rörlig lönedel kan komma att få ut. Det är mycket möjligt att ledningen har gott om utrymme att själv besluta om vem som får vad.

Avhållsamhet en dygd

Förhoppningsvis avhåller sig då styrelsen från en alltför rundhänt bonus till den högsta ledningen även om det fjärde kvartalet skulle visa på ett starkt kassaflöde.

Under december månad sålde Ericsson dels kundfordringar, prestigefastigheten i London, fastigheter i Kista, personalens datorer och testutrustning för tillsammans runt 14 miljarder kronor. För fastigheterna i Kista har ingen köpeskilling offentliggjorts.

Så länge rörelsen inte utvecklats sämre än vad marknaden väntat sig så borde affärerna räcka till för att undvika negativt kassaflöde när rapporten läggs fram den 25 januari.

Inget fel

Principen att frigöra kapital genom att sälja vissa tillgångar för att sedan hyra tillbaka dem är det inget fel på. Men för Ericssons del kan man emellertid fundera på varför det dröjt så länge. Omvändelser under galgen är sällan särskilt hållbara och det ser ut som om det gått väldigt mycket prestige i ledningens löfte om ett positivt kassaflöde förra året.

Investerarna lär knappast lugna sig med ett kassaflöde byggt på försäljningar av olika typer av tillgångar. Men det kan rädda Ericsson från en nyemission. Under 2002 räknar Ericsson med att börja gå med vinst. Lyckas ledningen nå sitt eget mål om en marginal på över fem procent så landar vinsten på omkring 10 miljarder.

Fyller på kassan

De senaste försäljningarna snyggar inte bara till kassaflödet utan fyller förstås även på kassan. Det blir intressant att se hur Ericsson tänker hantera en svällande kassa framöver. Möjligheten att minska skulderna finns alltid men är inte på något sätt en akut åtgärd för Ericsson.

Om det dessutom dyker upp köpare till försvarsverksamheten och komponentdivisionen nästa år så kan riktigt stora pengar bli tillgängliga. Leverantörerna av telekomutrustning står i början av en omstrukturering och konsolidering och den största bristvaran i den processen är nog kontanter.

Det kan dyka upp spännande möjligheter för Ericsson att komplettera sitt utbud av mobilsystem genom att ta över verksamhet från någon av de amerikanska konkurrenterna, som Lucent eller Nortel. Även inom fasta nät kan det finnas strukturmöjligheter.

Ericsson är inte det enda företag som ansträngt sig att försöka boka intäkter före årsskiftet. ABB är ett annat exempel. Företaget har genomfört flera försäljningar, bland annat av luftbehandlingsverksamheten för 2,5 miljarder kronor, och av andra tillgångar, som långfristiga finansiella placeringar och är dessutom i färd med att avyttra stora fastighetsbestånd. Dessa affärer görs trots att det minst av allt är säljarens marknad.

ABB:s motiv är att bolagets traditionellt svaga balansräkning sargats än mer på senare tid. Därför tog ledningen i slutet av oktober beslut om att minska nettoskulderna under fjärde kvartalet med upp till en miljard dollar, ett arbete som ska fortsätta även under 2002.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.